Среща със Силви Вартан и представяне на нейната книга „Дума по дума“

23 април 2014 г.
Среща със Силви Вартан и представяне на нейната книга „Дума по дума“

Приятели, за нас е удоволствие и чест да отбележим 23 април, Световния ден на книгата и авторското право, с паметна литературна среща! Премиерата на автобиографичния роман на Силви Вартан ще се състои от 18.00 часа във Френския институт в София на пл. „Славейков“ № 3!

От пълноцветния калейдоскоп на детството и акордеона на дядо й, през вълнението от Пруст и първите сценични изяви, до равносметките на любовта и „неудържимото лекомислие на битието“, този изящен автобиографичен колаж е свидетелство, че животът на Силви е „безкрайно пътуване“. Думите в книгата са шеметен и съкровен сбор от кристалчета, отразяващи различни светове, споени от темперамента на един голям артист, който остава верен на спомените си.

Гранд дамата на френската музика, покорила света с блясъка на своя талант и с непринудената си елегантност, се завръща в България, за да изнесе грандиозен концерт на 24 април в зала 1 на НДК, на който ще представи албума „Силви в Нешвил“. След концертите й през 1990 и 2009 г., това ще бъде нейната трета поява на българска сцена. Организатори на събитието са агенциите „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн актс“.

В рамките на Дните на отворените врати на Френския културен институт ще се състои прожекцията на филма „Силви Вартан се завръща“ от поредица „Непознатите“ на БТВ. Достъпът е свободен и зависи единствено от капацитета на залата.

Прочутата френска певица и актриса с българо-унгарски корени, която има зад гърба си 40 милиона  продадени албума, шест филма  и хиляди концерти, скоро стана почетен гражданин на София. Години наред основаната от нея фондация подпомага активно множество инициативи в сферата на детското здравеопазване в България.

На 23 април Арт Център „Кърнолски“ ще връчи почетния знак „Сърцето на България“ на Силви Вартан за нейните невероятни творчески успехи, постоянната й ангажираност и съпричастност към проблемите на децата и младежите, както и  за огромния й принос за пропагандирането на българската култура.

Дума по дума“ - фрагменти

На седем годинки вече имах усещането, че съм на сто, а днес понякога ми се струва, че съм си все на седем. Ето защо упражнявам творческа професия: за да съхраня детето в мен.

Имам усещането, че се губи сетивността спрямо красивото, много печално. Красотата сякаш не е модерна, а префърцунена, отживяла...

Съществуват такива припламвания, страстни, силно привличане, образуване на един вид кристал, без човек да е наясно дали си пасва с другия, или не. После идва животът

Сега, когато пея, се вълнувам много повече от онова, което ми дават хората. На младини ме поглъщаше безумието на мига и може би не съм възприемала тъй силно реакциите на публиката.

Животът без идеал е живот без сол.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/650128548393743/

 

Снимки от събитието:

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени