Но и аз

Но и аз

Френската писателка Делфин дьо Виган (р. 1966) е авторка на десет романа (сред които „Силна е нощта“ и „По действителен случай“, издадени от „Колибри“), удостоени общо с десет литературни награди. Две от произведенията й са филмирани: „Но и аз” на режисьорката Забу Брайтман и „По действителен случай” на Роман Полански.

Романът „Но и аз“ (2007) получава Наградата на книжарите и Международната Ротари награда. Лу Бертиняк е тринайсетгодишна, има коефициент на интелигентност 160, прескочила е два класа, учи се блестящо, колекционира думи и непрекъснато си задава въпроси, като например в каква посока се върти езикът, когато се целуваш. И все не може да си завърже маратонките. Люка е седемнайсетгодишен красавец, изоставащ с два класа, бунтар, любимец на момичетата и приятел на Лу, която нарича „Златно зрънце“. Нолуен, за по-кратко Но, е бездомна девойка, не много по-възрастна от Лу, за която момиченцето пише изложение по избрана тема. Двете се сприятеляват, Лу иска да опитоми Но, така както Малкият принц е опитомил лисицата. Лу е готова на всичко, за да помогне на Но, и се впуска в едно необичайно приключение, което не е осеяно само с рози.

„Но и аз“ е завладяваща история, разказана с много чувство от името на едно още непораснало, но рано съзряло момиче, на нейния език и с нейния начин на изразяване. Разказана с лека усмивка и дълбока тъга.

Издателство "Колибри"
1990-2020 © Всички права запазени