Червеният ангел

Червеният ангел

Анонимно обаждане кара автора на биография на Назъм Хикмет да замине за Берлин с надеждата да получи важни документи, свързани с живота на поета. Столицата на обединена Германия е същата като в годините на неговата младост, но и съвсем различна. Няма я Стената, разделяла някога не само града, но и света на две непримирими части. Сега, макар невидима, тя дели времето на две епохи. И ако преминаването от едното политическо пространство в другото, макар и трудно, все пак е било възможно и възвратимо, то преходът във времето се е оказал проблематичен. Какво е оцеляло след него от любовта, от верността към претърпялата крах идеология и от поезията, посветена на един светъл идеал?

Минало и настояще се преплитат в съдбите на писателя, тръгнал по следите на изтлелите чувства, и на правоверния комунист, предал най-скъпите на сърцето му хора и собствената си чест, обречен да се превърне в отритната от свои и чужди „стара пушка”. Любовта е преминала в носталгия, верността в угризения, живи са само стиховете на поета, останал чист и непокварен въпреки всички превратности на историята и на своето собствено битие.

Романът „Червеният ангел”, пропит с поезията на Назъм Хикмет, е равносметка на два живота, белязани и сякаш предопределени от събитията, оставили своя кървав отпечатък върху двадесети век.

Издателство "Колибри"
1990-2019 © Всички права запазени