„Полулош“ – най-обсъжданият литературен дебют на 2014 г.!

24 март 2014 г.
„Полулош“ – най-обсъжданият литературен дебют на 2014 г.!

Точно една година след сключването на първия договор за издаване в навечерието на Детския панаир на книгата в Болоня, британската авторка Сали Грийн счупи два световни рекорда на Гинес -  за „Най-превеждана книга от дебютиращ автор, преди публикуване“ и „Най-превеждана книга за деца от дебютиращ автор, преди публикуване“. Световната премиера на „Полулош“, дългоочаквания първи том от трилогията „Полуживот“, се състоя в началото на март 2014 г.

Петдесет и две годишната англичанка живее със семейството си в Северозападна Англия. Работила е като барман, секретарка, майка на пълен работен ден..., все длъжности, които потискат фантазията: „Започнах да пиша едва през 2010 година, като се стараех да скрия това си занимание, което бързо се превърна в страст, от приятелите и близките си. Не желаех да ми се присмиват, та преди това бях писала само бележки на млекаря!“ Оттогава не може да спре.

Кейт Аткинсън, авторка на бестселърите „Живот след живота“ н „Зад кулисите на музея“, сравнява „Полулош“ с „Игри на глада“ и я определя като „брилянтно и абсолютно поглъщащо четиво“. Литературният агент Клер Уилсън се влюбва безусловно в ръкописа, изпратен по пощата, за чиито права светкавично се преборват 36 чужди издатели. До този момент „Полулош“ е преведена на 46 езика.

Романът е примамлив свръхестествен трилър – една съвременна паралелна вселена, в която върлуват вещици и вещери, и където светлината и мракът, съответно доброто и злото са в непрекъснато взаимодействие. Всички преследват петнайсетгодишния Натан, енигматичния протагонист на трилогията, който обитава ничия земя, защото е „незаконно“ дете на родители от две враждуващи помежду си фракции. Образът му е толкова комплексен и реалистичен, че на читателя никак не му е трудно да се отъждестви с него. Тази книга е вълнуващо пътешествие към зрелостта, към онзи момент, в който момчето се среща със себе си и своето място в света. Но тя е и път към цяла поредица от разкрития, осветляващи най-красивите и най-порочните черти на човечеството.

„Полулош“ съвсем не е адресиран само към тийн публиката – към трилогията ще се пристрастят както поклонници на ърбън фентъзи сюжети, така и поотрасналите любители на трилъри със свръхестествени елементи. Разказът е задъхан и обран, историята вълнува с драматичния си заряд, а обратите допринасят за ефекта върху възприятията на читателя. Стилът на Грийн е особено кинематографичен – наситен с диалози, лишен от тромави фрази и нескопосани сравнения, което позволява гладка адаптация на творбата за големия екран.

Филмовите права върху трилогията вече са откупени от Fox 2000. Продуцент на първия филм ще бъде Карън Розенфелд, която има зад гърба си проекти като поредицата „Здрач“, „Пърси Джаксън 2“ и „Крадецът на книги“.

„Полуживот“ е на път да направи с вещиците онова, което „Здрач“ направи с вампирите. В момента авторката е ангажирана с редакцията на втория роман от поредицата. Дали обаче Сали Грийн ще наследи славата на Дж. К. Роулинг? Думата имат читателите!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени