Даниел Отьой екранизира „Синята брада“ на Нотомб

18 март 2014 г.
Даниел Отьой екранизира „Синята брада“ на Нотомб

Един от най-успешните френски актьори, Даниел Отьой, ще застане зад камерата, за да преведе „Синята брада“ на Амели Нотомб на езика на киното.

„Синята брада“ (2012) е двайсет и първият роман на най-четената френскоезична писателка в света, написан основно под формата на диалог, в която тя е истински майстор. Този подход й позволява да разгърне войната на нерви между главните герои на фона на позлатения театрален декор на разкошна къща. Скъпо шампанско и разговори за инквизицията, смъртта, убийството, полигамията, некрофилията и лудостта повеждат двамата към неведомия изход на една смущаваща връзка.

Сюжетът: Сатюрнин работи в Лувъра и си търси нова квартира. Попада на невероятен анонс за прекрасна стая в буржоазна градска къща срещу смешно нисък наем. Когато разбира, че собственикът Елмирио е испански аристократ със съмнителна репутация и че предишните му осем наемателки са изчезнали  при неясни обстоятелства, това не я отказва. Той ще я обикне. Тя ще го презре. Между двамата стои една заключена стая, в която й е забранено да прониква.

Обожавана, критикувана, маргинална и непокорна, Амели Нотомб и тук остава вярна на своя необичаен, авторефлексивен стил. „Синята брада“ е любимата й приказка и тя със съжаление упреква разказвача Шарл Перо, че е създал героя си като „абсолютно чудовище, което остава необяснено“. Нейната версия е находчив, неимоверно увлекателен и забавен опит за обяснение, който заслужава талантлива филмова адаптация. Само за една седмица от датата на първото му публикуване, романът достига продажби от петнайсет хиляди броя във Франция и близо сто хиляди екземпляра в цял свят. Нотомб вярва, че красивото винаги изглежда причудливо, сигурно затова героите й са или душевно болни, или заложници на абсурдни желания - обединява ги единствено нежеланието да пораснат.

„Имам много точна идея за това как Париж може да стане сцена на една модерна приказка“, споделя шейсет и четири годишният Отьой. Той ще влезе в ролята на аристократа Елмирио, но останалите членове на актьорския състав още не са известни. Договорът за адаптацията е сключен в края на 2012 г., т.е.  филмът едва ли ще излезе на големия екран преди края на 2015 г.

След Хигена на убиеца, екранизиран през 1999 г. от Франсоа Руджери с Жан Ян и Барбара Шулц в главните роли, и Изумление и трепет на режисьора Ален Корно със Силви Тестю, това е третият роман на Амели Нотомб, който ще оживее в киносалоните. Наскоро издаденият в България Любовен саботаж е превъплътен в театрална пиеса и опера.

Преди „Синята брада“ българските почитатели на ексцентричната авторка ще имат удоволствието да прочетат „Да убиеш бащата“ (предвиден да излезе от печат на 14 април ), а само няколко месеца по-късно ще попиват и нейната „Щастлива носталгия“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени