Клаудия Пинейро с награда на името на Розалия де Кастро

14 март 2014 г.
Клаудия Пинейро с награда на името на Розалия де Кастро

Видната аржентинска писателка и авторка на бестселъри Клаудия Пинейро беше удостоена с литературната награда „Розалия де Кастро“ за 2014 г. Сред бившите призьори на това престижно отличие са Жозе Сарамаго, Мануел Васкес Монталбан, Антонио Лобо Антунеш и Нелида Пиньон.

Наградата е учредена през 1996 г. като инициатива на галисийския ПЕН клуб и се връчва през две години на автори с изключителни литературни постижения, пишещи на португалски, испански, каталонски или баски език.

Клаудия Пинейро е родена през 1960 г. в Буенос Айрес и е една от най-четените писателки в родината си. Българската публика я познава чрез романите „Твоя“ и „Вдовици в четвъртък“ – динамични творби, обединяващи фино социалнопсихологическо наблюдение със сложни лабиринти от интриги, любовни афери, заговори и предателства. Книгите на Пинейро критикуват лесните присъди, основани на религиозни предразсъдъци и сляпа вяра в справедливостта на закона, заклеймяват човешката безчувственост и арогантност, изобличават бутафорния морал на елитните прослойки в латиноамериканското общество.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени