Пиер Льометр отнесе „Гонкур“ 2013

07 ноември 2013 г.
Пиер Льометр отнесе „Гонкур“ 2013

На 4 ноември Пиер Льометр спечели „Гонкур“, най-престижната френска награда за литература, за романа „Довиждане там горе“, който „Колибри“ планира да издаде. Книгата пресъздава драмата на едно изгубено поколение - демобилизираните французи след края на Първата световна война.

През 2014 г. българската публика ще се запознае и с „Алекс“, друга негова творба, която предизвика фурор. Льометр сподели CWA International Dagger за 2013 г. с френската кралица на трилъра Фред Варгас. Правата за „Алекс“ бяха продадени светкавично в 15 страни! „Таймс“ побърза да определи романа като „четиво, което завладява със своята оригиналност и непредвидима развръзка“.

Пиер Льометр е роден през 1956 г. в Париж. Дълги години се подвизава като преподавател по литература. За свои учители и вдъхновители счита писателите Брет Ийстън Елис и Джеймс Елрой. Известен е като сценарист, автор на трилъри и социално ангажирани романи. Носител е на редица отличия за криминална проза, а само от „Довиждане там горе“ до момента са реализирани над 100 000 екземпляра! За наградата „Гонкур“ тази година беше номиниран редом с творци като Карин Тюил, Жан-Филип Тусен, Силви Жермен и Шантал Тома.

CWA International Dagger е най-авторитетният британски приз за криминална литература. Наградата е учредена през 2006 г. от Асоциацията на авторите на криминална литература с цел да бъдат отличавани най-добре преведените произведения в жанра в световен мащаб.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени