Филип Рот заслужи Орден на почетния легион

04 октомври 2013 г.
Филип Рот заслужи Орден на почетния легион

На 27 септември 2013 г. Филип Рот, един от най-бележитите съвременни белетристи, беше награден с Ордена на почетния легион. Церемонията се състоя във френското посолство в Ню Йорк, а външният министър Лоран Фабиюс подчерта приноса на американския писател за световната литература и френския културен живот в частност, като не пропусна да отбележи, че първият разказ на Рот е публикуван в „Парис Ревю“. Фабиюс допълни, че Рот е ненадминат в „майсторството си на разказвач, в умението да размива граници между фикция и реалност, но и да адресира правилно хапливата си ирония.“

Живият класик на американската проза е роден през 1933 г. Печели Националната награда за художествена литература още с първия си роман - „Сбогом, Колумб“. Следва дълга поредица от авторитетни отличия като признание за уникалния идейно-естетически маниер, социалната ангажираност и несъмненото влияние на цялото му творчество. Носител е на Пулицър за „Американски пасторал“, на международния приз „Ман Букър“, както и на най-престижната испанска награда „Принцът на Астурия“.

Рот има зад гърба си забележителни романи като „Възмущение“, „Синдромът Портной“, „Американски пасторал“, „Човешкото петно“, „Призракът излиза“. През последните години името му неизменно фигурира в списъка на творците, спрягани във връзка с присъждането на Нобелова награда за литература. Лично Лоран Фабиюс обяви, че на почетната стълбичка на литературните предпочитания съгражданите му нареждат Рот до Луи-Фердинан Селин и Фьодор Достоевски. Според Антонен Бодри, културен съветник във френското посолство, стилът на американския новелист резонира във Франция, защото е много провокативен. „В нашата страна Филип Рот е считан за един от най-великите живи писатели“, призна той.

Награждаването съвпадна с церемония по откриване изграждането на френска книжарница в Ню Йорк, която ще отвори врати през първото полугодие на 2014 г.

Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени