Издателство „Колибри“ беше отличено с националната награда „Хр. Г. Данов“

18 юни 2013 г.
Издателство „Колибри“ беше отличено с националната награда „Хр. Г. Данов“

С удоволствие отбелязваме, че издателство „Колибри“ беше отличено с националната награда „Хр. Г. Данов“ в категория Преводна художествена литература за своята престижна поредица „Съвременна европейска проза“.

Тържествената церемония се състоя на 15 юни 2013 г. в къщата-музей на патриарха на българското книгоиздаване Хр. Г. Данов в Пловдив.

Поредицата „Съвременна европейска проза“ включва художествени образци, които определят литературния облик на Стария континент през последните десетилетия. Водена от убеждението, че съвременната европейска белетристика не е достатъчно популярна, през 2005 г. издателска къща „Колибри“ лансира амбициозната поредица „Съвременна европейска проза“, подпомогната от програма Култура 2000 на Европейския съюз.

За първите години от създаването си поредицата успя да събуди интереса на българските културни среди и да се наложи сред определена читателска аудитория с по-изявени литературни интереси. Тази уникална по рода си поредица, привилегирова „добрата“ литература, която се твори в страните на Европа и трудно достига до читателя. Замисълът на издателството е именно като съсредоточи в поредицата си високохудожествени образци на европейската проза, да приобщи една по-широка читателска аудитория към литературните стойности на Европа от края на XX и началото на XXI век.

Благодарение на издателство „Колибри“ българският читател се запозна с щедра палитра от творби, емблематични за отделните национални литератури, спечелили признанието на критиката в европейски и световен мащаб. В поредицата фигурират заглавия от изключително талантливи и перспективни автори като Едуардо Мендоса, Клара Санчес, Делфин дьо Виган, Маргарет Мацантини, Михайло Пантич, Паоло Джордано, Ким Монзо, а новелисти като Иън Макюън, Салман Рушди, Хавиер Мариас и Жозе Сарамаго несъмнено са сред най-ярките творци на нашето съвремие.

В раздел Преводна художествена литература беше номинирана и Мария Донева, за монументалния роман „Нашият общ приятел“ на Дикенс, както и Васил Самоковлиев, за блестящата експериментална творба на Бохумил Храбал „Уроци по танци за възрастни и напреднали“. И двете произведения са издадени от „Колибри“.

Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата и община Пловдив.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени