На 95-годишна възраст почина Стефан Хесел

28 февруари 2013 г.
На 95-годишна възраст почина Стефан Хесел

Поемете щафетата, възмутете се! 

Смъртта е нещо, което така или иначе трябва да се опита. Междувременно ще се възползвам от възможностите да разпространя моите послания.

Стефан Хесел, 2011 г.  

Докато книгата „Да обявим мира!“ беше под печат, на 26 февруари 2013 г., на 95-годишна възраст почина Стефан Хесел.

В интервю пред радио RTL през 2011 г. Хесел между другото споделя, че очаква нетърпеливо вкуса на смъртта си. И тя дойде. Той беше живата легенда и съвест на съвремието ни.

Ще остане в аналите като блестящ интелектуалец, философ, писател, дипломат, посланик, отявлен борец срещу нацизма и актуалните безчинства на банките, един от авторите на Всеобщата декларация за правата на човека и вдъхновител на най-масовите протестни движения през последните години – „Възмутените“ в Испания и „Окупирай Уолстрийт“ в САЩ. С призивите си за мирен протест срещу диктатурата на финансовите пазари, националистическата истерия, израело-палестинския конфликт, отношението към имигрантите и ромите, безотговорността към промените в климата и гражданската апатия, Стефан Хесел даде пример за доживотен ентусиазъм и разтърсващо чувство за справедливост и се превърна в идеолог на модерната съпротива.

Роден е през 1917 г. в Берлин. Натурализиран французин от 1937 г., той е мобилизиран и преживява „странната война“, а през 1941 г. се присъединява към Свободна Франция на генерал Дьо Гол, който по това време е в изгнание в Лондон. Заловен от Гестапо през 1944 г., Хесел е сред малцината оцелели от концентрационните лагери Бухенвалд и Дора. Първото му назначение след войната е в Обединените нации – той участва в комисията, натоварена да изработи Всеобща декларация за правата на човека. През 1997 г. е публикувана първата му автобиография „Танц с века“, а четиринайсет години по-късно излиза „Равносметка… или почти“.  Хесел е съавтор на харизматичния текст „Да обявим мира!“, един зрелищен диалог с Далай Лама, настоящ духовен  водач на Тибет и радетел на идеята за хармония между светската и религиозната етика.

В своя памфлет „Възмутете се!“ - безапелационен издателски феномен и хит във Франция, Германия, Италия, Испания и САЩ, а от 2011 г. и в България, Стефан Хесел написа: „Пожелавам на всички, на всеки един от вас да намери своята причина за възмущение. Подобна нагласа е безценна. Когато нещо ви възмущава, както аз бях възмутен от нацизма, тогава ставате борци, силни и отдадени на своята кауза. Включвате се в процеса на историята и той следва течението си благодарение на всеки от вас... Поемете щафетата, възмутете се!“

Стефан Хесел е убеден, че недоволството е фундаментът на новото държавническо мислене и действие. Той възкресява вярата в конструктивната енергия на младежта, в способностите на поколението, чиято ценностна система е най-уязвима, най-податлива на изкушенията на едномерния консумеризъм. Хесел апелира към младите да се борят интелигентно за личните си каузи, да ги отстояват пламенно и мотивирано, докрай. Защото „съпротивата означава съзидание, а съзиданието – съпротива“.

Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени