Седмица на Сарамаго в Ню Йорк – 90 години от рождението на писателя

22 октомври 2012 г.
Седмица на Сарамаго в Ню Йорк – 90 години от рождението на писателя

„Не съм роден за цялата тази слава“, твърдеше Жозе Сарамаго.

Но си я заслужи.

Писателят е роден през 1922 г. в малко селище в Португалия. В списъка на нобелистите фигурира от 1998 г., а наградата е мотивирана така: „заради това, че с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“.

По случай годишнината от рождението му тази година в Ню Йорк ще се състои Седмица на Жозе Сарамаго – от 25 октомври до 1 ноември. Планирани са любопитни събития, в това число:

*документален филм „Жозе и Пилар“ на Мигел Мендес – разтърсващ разказ за любов, загуба и литература. Център на филма са взаимоотношенията между писателя и съпругата му – известната журналистка Пилар дел Рио;

*литературно четене под наслов „Жените в романите на Сарамаго“ с участието на популярни португалски актриси;

*фотографска изложба, джаз концерт, прожекция на късометражни филми и др.

През последните години „Колибри“ издаде три от най-талантливите, емблематични творби на Нобеловия лауреат за литература: „Евангелието по Исуса Христа“ – забележителен роман, разбунил духовете в Португалия през 1991 г., потресаващата алегория „Слепота“ и ироничната приказка „Пътуването на слона“.

„Слепота“ е сред шедьоврите на писателя. Романът ни напомня, че най-важният фактор в човешкия живот е смъртта. Че погубваме самоуважението си всеки път, когато нараняваме някого. И че човешкото достойнство е подложено на унижения ежедневно, а общите истини понастоящем са подменени от една универсална лъжа.

Като човек с активна гражданска съвест Сарамаго критикуваше арогантността на корпорациите и диктатурата на пазара. Настояваше, че думите ни принадлежат, за да воюваме мирно. Вярваше, че езикът избира писателите, от които се нуждае, а не те него. И се гневеше, че някои хора цял живот четат и никога не стигат по-далече от думите на страницата. Защото така и не осъзнават, че „думите са само брод за пресичане на бързоструйна река“.

За да стигнем сами до отсрещния бряг.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени