200 години от рождението на най-изтъкнатия английски писател – Чарлс Дикенс

07 август 2012 г.
200 години от рождението на най-изтъкнатия английски писател – Чарлс Дикенс

На този свят има полза от всеки, който облекчава товара на другите.

Чарлс Дикенс

 

През февруари тази година Великобритания организира внушителни празненства в чест на титана на художествената литература Чарлс Дикенс. Кралицата даде прием в негова памет в Бъкингамския дворец. Британският съвет инициира световен маратон с четене на 24 текста на писателя за 24 часа. Еуфорията обхвана страни като Австралия, Аржентина, Китай, Ирак и Русия.

Дикенс е роден на 7 февруари 1812 година в Ландпорт, Англия. Житейските перипетии го сблъскват рано с непоносимите условия на труд на неговите съвременници. Това го мотивира да поеме защитата на потиснатите и да им посвети енергията на творческите си инвенции. Сред най-обичаните му произведения са „Оливър Туист“, „Трудни времена“, „Малката Дорит“, „Коледна песен“ и шедьоврите „Приказка за два града“ и „Големите надежди“. Филантропията на Дикенс е завидна и обяснява инвестициите и участието му в много благотворителни мероприятия.

Писателят умира през 1870 г. Погребват го в Уестминстърското абатство, а това противоречи на волята му – приживе той споделя, че не желае паметници в своя чест...

Не е чудно, че герои като Фейгън, Оливър Туист, Пип и Мис Хавишъм, Дейвид Копърфийлд и г-н Скрудж продължават да се радват на огромна популярност по цял свят. Много от ярките литературни персонажи на Дикенс обживяват пиеси, филми и сериали, чийто брой непрекъснато се множи.

Емблематичен е гневът на писателя срещу социалната несправедливост във викторианска Англия. Той пронизва цялото му творчество и гарантира актуалното му звучене и днес. А предизвикателствата на времето, в което живеем, налагат да помним и преосмисляме внушенията на ревностния борец срещу неравенството и бедността.

По повод годишнината от рождението на даровития англичанин „Колибри“ ще предложи на българската публика романа „Нашият общ приятел“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени