100 години от рождението на Жоржи Амаду

31 юли 2012 г.
100 години от рождението на Жоржи Амаду

Моите книги са изтъкани от мириса, вкуса и кръвта на страната ми.

Аз съм тълкувател на бразилския живот.

 

На 10 август тази година той щеше да навърши 100 години.

Жоржи Амаду е най-превежданият бразилски класически писател. През идните месеци годишнината от рождението му ще се отбележи с конференции, изложeния и други прояви – както в родната му страна, така и в чужбина.

Тържествата по случая, организирани от Бразилската академия за литература – ABL, започнаха от Салона на книгата в Париж (16–19 март), където личността на Амаду събра трима членове на ABL, за да дискутират теми, свързани с литературното му наследство. Повече събития се предвиждат в Англия, Испания и Португалия. В Бразилия през август ще бъде открита внушителна изложба.

Жоржи Амаду дебютира като писател през 30-те години на миналия век и светкавично печели международно признание. Произведенията му са преведени на 48 езика и издадени в 52 държави. Сред най-прочутите му романи са: „Габриела, карамфил и канела“, „Дона Флор и нейните двама съпрузи“, „Тиета от Агрести“, „Какао и кръв“.

 Любопитен е фактът, че докато е жив, писателят успява да се издържа единствено от авторските права за своите екзотични творби – рядък феномен особено когато става дума за бразилски автор.

По повод стогодишнината от рождението на Жоржи Амаду ИК „Колибри“ планира да издаде една от най-обичаните му книги: „Тереза Батиста, уморена от битки“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени