Кожата, в която живея: Прожекция и дискусия с публиката.

11 май 2012 г.
Кожата, в която живея: Прожекция и дискусия с публиката.

18 май, 18.00-20.45, Дом на киното,

Педро Алмодовар е един от най-интересните съвременни режисьори. Неговите филми променят нормите наложени от традиционната патриархалната култура и настояват за предефиниране на разбиранията ни за сексуалността, идентитета и различието. Едни от ключовите теми в творчеството му са табутата, тяхното прекрачване и последствията от това. Сценарият на "Кожата, в която живея/La Piel que Habito" е дело на самия Алмодовар и неговия брат Агустин. Историята се основава на текста на романа "Tarantula (Кожата, в която живея)" на Тиери Жонке. Автор на костюмите, а в този филм те са едно от ключовите изразни средства - е Жан Пол Готие. 
Събитието включва дискусия веднага след прожекцията. Ще мислим заедно за това какви въпроси поставя пред нас последния филм на Алмодовар.

Модератори и дискутанти:

Камелия Ханчева, фамилен психотерапевт, СУ;

Светлозар Василев, психоаналитик, НБУ.

Със специалното участие на преводача на „Тарантула (кожата, в която живея)“ Георги Ангелов, който ще представи книгата и ще участва в дискусията.

Събитието се организира се в партньорство с Дом на киното и издателство „Колибри”. Участниците ще могат да закупят книгата на Тиери Жонке на преференциални цени.

Цената на билетите е 8, а за ученици и студенти 6 лв.

Обсъждането е част от ежемесечната програма на инициативата "психоанализа и кино".  Екипът на “Психоанализа и кино” прилага психоаналитичния метод към явления на културата - в случая за интерпретация на филми и тяхното въздействие върху зрителите. Същината на метода се състои в изучаване на емоционалното му въздействие и генериране на хипотези породени съвместно с публиката. 

Целта ни е да предложим обяснения за поведения и взаимоотношения, които изглеждат необясними от гледна точка на здравия разум: напр. нетрадиционни форми на любов и сексуалност, разрушителност, насилие и убийства. Обект на изследване са също и екзистенциални въпроси, като различни варианти на майчинство, нагласите ни към семейството, смъртта и др. За отправна точка се използва нашето собствено отношение към тези явления и слепите ни петна в процеса на осмислянето им. 

Инициативата е създадена през януари 2010 г. и организира регулярни публични прожекции последвани от дискусии със зрителите. Има съвместни инициативи с “Български институт за отношения между хората” (НБУ), фондация “Аполония“ и София Филм Фест. Групата поддържа активно сътрудничество със създателите на Мюнхенската филмова група д-р Вивиан Праматароф и проф. Андреас Хамбургер. 
Членове на екипа: 
Камелия Ханчева, семеен терапевт и преподавател в СУ;
Надя Кожухарова, психотерапевт към Асоциация "Анимус"; 
Ралица Драндарова, психолог и терапевт; 
Тома Томов, психоаналитик, проф. към НБУ;
Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател, НБУ (координатор на групата). 

NB! ПУБЛИЧНИТЕ ОБСЪЖДАНИЯ СА ОТВОРЕНИ ЗА ВСИЧКИ ЛЮБОПИТНИ! ТЕ НЕ СА САМО ЗА СПЕЦИАЛИСТИ.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени