Нощ на литературата

10 май 2012 г.
Нощ на литературата

В рамките на усилията за засилване на културния обмен и взаимното запознаване с различни културни общности, Чешкият център в София, по примера на много европейски градове, организира литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели!

Инициативата е назована НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА и се осъществява под егидата на EUNIC България, с подкрепата на Европейската комисия и с участието на Полски, Унгарски, Френски институти, Чешки център и театър Алма Алтер. По света това е шестото издание на литературния хепънинг, в България събитието ще се проведе за първи път! Целта е то да стане традиция и да спечели повече съмишленици и почитатели.

Каним всички вас, приятели на белетристиката, да споделите вълшебството на този литературен празник!

На 15 май от 18 до 21 ч., на всеки половин час, известни българи ще четат откъси от издадени на български чуждестранни автори. Това ще се случва в т. нар „гнезда” – Полски, Френски, Унгарски институти, Чешки център, Алма Алтер, като карта и информация за местоположението можете да намерите в специално издадени за събитието брошури, разположени в изредените места. Всеки слушател ще има възможност да събере печати от всички читателски гнезда, а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола ще бъдат изтеглени победителите, които ще получат за награда една от четените книги.

Акценти в програмата:

- В Чешкия център на ул. „Раковски” 100 ще бъде представен романът
ЖИВОТЪТ Е ДРУГАДЕ на  Милан Кундера
превод: Анжелина Пенчева /откъс от книгата ще чете актьорът Ицко Финци/
„Животът е другаде” е една от най-дискутираните и акламирани творби на писателя, макар и създадена преди той да емигрира във Франция, а може би тъкмо заради това. Виртуозно композиран разказ, безмилостна сатира на революционния устрем, непредставим финал.

- Във Френския институт на ул. „Дякон Игнатий” 2 ще ни забавлява
МАЛКИЯТ НИКОЛА на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе
превод: Венелин Пройков /откъси от книгата ще чете журналистът Георги Ангелов/
С „Малкият Никола” стартира знаменитата поредица на артистите Госини и Семпе. Хитроумният  ученик и неговите приятели превзеха сърцата на легиони деца (и родители) по цял свят, продължават да печелят поклонници и в България.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени