Трилогията за Самуил Петрович – носител на наградата „Филип К. Дик“

10 април 2012 г.
Трилогията за Самуил Петрович – носител на наградата „Филип К. Дик“

За онези от вас, на които не им е известно, Филип К. Дик е американски писател – новелист, автор на научна фантастика, родоначалник на тенденциите в този литературен жанр и вдъхновил сайбърпънк стила. Ето защо наградата за оригинална книга с научнофантастичен сюжет носи неговото име.

На 6 април във Вашингтон беше оповестено, че носител на отличието за 2012 г. е трилогията за Самуил Петрович с автор Саймън Мордън. Тя беше публикувана за пръв път миналата година в САЩ.

Саймън Мордън е ракетен инженер, специализирал геология и планетарна геофизика. За съжаление, респектиращото образование не кореспондира със занятията, които му се налага да упражнява по-късно в живота си. Спасява го писането. Първите му литературни творби са разкази – откровен меланж от фентъзи, научна фантастика и ужаси. Следват романи като „Още една война“ и „Изгубеното изкуство“, с които постига невероятен успех. И се започва – агенти, договори, крайни срокове, безчет почитатели. И голяма отговорност. 

Българската публика ще има удоволствието да се запознае с първата книга от трилогията на Мордън съвсем скоро. Тя носи философското заглавие „Уравнения на живота“, а централният персонаж, както вече стана ясно, е колоритният антигерой Самуил Петрович. Според коментар от Lec Book Reviews, „ако нахалният цинизъм на Петрович не ви заплени, то тогава сюжетът на този екшън трилър, изчистеният научнофантастичен фон и духовитите поддържащи герои определено ще го сторят... “.

http://www.simonmorden.com/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени