Исабел Алиенде с награда „Ханс Кристиан Андерсен“

02 април 2012 г.
Исабел Алиенде с награда „Ханс Кристиан Андерсен“

Популярната чилийска писателка Исабел Алиенде ще пътува до Оденсe (Дания) през септември тази година, за да получи литературната награда „Ханс Кристиан Андерсен“. За разлика от традиционното отличие, носещо името на ненадминатия разказвач на приказки, тази награда е учредена през 2010 г. и се връчва на изтъкнат жив писател, чийто стил омагьосва и носи духа на иконичното творчество на Андерсен.

„Изпитвам гордост и съм щастлив, че Оденсе ще посрещне още един забележителен, световноизвестен автор“, заяви Стийн Мулър от Градския съвет на датското селище. „Аз съм роден в този град и за мен е вълнуващо да приветствам творец, чиято вълшебна вселена от образи носи толкова много от магията на Андерсеновата вселена“, подчерта той.

През юни миналата година беше оповестено решението наградата да се присъди на Исабел Алиенде – автор на трилогията „Къщата на духовете“ , „Дъщеря на съдбата“ и „Портрет в сепия“, както и на бестселъри като „Ева Луна“, „За любовта и сянката“ и много други.  

В края на септември 2012 г. ще се състои церемонията в чест на 69-годишната писателка, чиито книги са преведени на 35 езика; тя ще получи своята награда в присъствието на датската принцеса Мери. По време на събитието ще бъде изпълнена песен, създадена специално за Исабел Алиенде.

Това признание е съпроводено от парична сума в размер на 500 хил. крони (около 90 хил. щатски долара) – факт, който превръща наградата в едно от най-големите литературни отличия на Дания. Първият писател, получил приза на името на Андерсен през 2010 г., е Джоан Роулинг, автор на фентъзи серията „Хари Потър“.

Очевидно в скандинавската държава се зачева традиция да се отбелязват постиженията на творци със световна литературна слава – писатели, чиито чародейни истории се съревновават благородно с таланта на прочутия датски автор на приказки и поеми.

Ханс Кристиан Андерсен (1805–1875) е роден в Оденсе, Дания. Дарбата му на разказвач вдъхва живот на удивителни детски приказки като „Грозното патенце“, „Новите дрехи на царя“, „Малката кибритопродавачка“, „Дивите лебеди“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени