ИТАЛИЯ Е В ТРАУР – НА 68 ГОДИНИ ПОЧИНА АНТОНИО ТАБУКИ

27 март 2012 г.
ИТАЛИЯ Е В ТРАУР – НА 68 ГОДИНИ ПОЧИНА АНТОНИО ТАБУКИ

Италианската култура е в траур. На 25 март в Лисабон почина Антонио Табуки – писателят, смятан за един от най-представителните гласове на европейската литература.

Роден в Пиза през 1943 г., той започва литературната си кариера през 1975 г. с книгата „Площад Италия“, но същинският му международен успех се дължи на романа „Твърди Перейра“, издаден и в България през 2007 г.    

Прозата на италианския писател се отличава с изтънченост и плавност, с непрестанна игра на метафори и отражения и главозамайващи преходи между света на символите и реалността. Произведенията му са преведени на четирийсет езика –  във всички европейски страни, САЩ и Латинска Америка, както и на по-екзотични езици като японски, китайски (Тайван и Китай), иврит, арабски (Ливан и Сирия) и други. Романите му често са определяни като благодатни от кинематографична гледна точка – някои от тях са филмови събития, други живеят втори живот на театралната сцена.

Табуки е известен и като най-големия познавач, критик и преводач на Фернандо Песоа. Носител е на множество престижни награди за литература: „Виареджо-Репачи“ и „Кампиело“ в Италия, „Медиси Етранже“ и Европейската награда за литература „Жан Моне“ във Франция, „Аристейон“ в Гърция, „Носак“ на Академия Лайбниц в Германия, Европейската държавна награда в Австрия...

Заради страстта към политиката и личната му борба срещу авторитарните режими и ограничената свобода на словото го наричат хроникьор на режима на Салазар. Табуки никога не пропуска да порицае корупцията, различните форми на насилие и несправедливост в цивилизована Европа; незабравими ще останат гневните му тиради срещу произвола на Берлускони в родната му страна.

Последната творба на писателя се появи на книжния пазар през миналата година под заглавие „Истории с числа“.  Друга негова книга, излязла наскоро, ни припомня, че времето старее бързо... http://www.youtube.com/watch?v=jkMCBxnR5do&feature=related

Президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази съчувствието си към семейството на Антонио Табуки и изтъкна, че италианската култура се разделя с творец с впечатляваща гражданска смелост: „Той беше не само политически ангажиран писател, чувствителен към историята и традициите на родината си, чрез творчеството си той улавяше духа на Европа“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени