Стоян Гяуров с награда за „Световъртеж. Чувства.“

10 юни 2024 г.
Стоян Гяуров с награда за „Световъртеж. Чувства.“

Националните награди за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов" бяха връчени на официална церемония в къщата музей „Христо Г. Данов" в Стария град на Пловдив. 

Отличието в категория „Преводач на художествена литература" спечели Стоян Гяуров за превода от немски на „Световъртеж. Чувства.“ от В. Г. Зебалд, издание на „Колибри“.

„Световъртеж. Чувства.“ съчетава пътепис, литературно есе, философски размисъл и художествено изследване. И тук, както и в сборника с новели „Емигрантите“, от фундаментално значение е механизмът на спомнянето и паметта.  По думите на преводача Гяуров, на когото дължим и майсторския превод на новелите, стилът и техниката на писане на Зебалд се очертават още в „Световъртеж. Чувства.“ -  налице са „сонатната“ структура от четири части, безметежното пътуване на героите във времето и историята, повтарящите се мотиви и „онези мъгляви снимки, в които читателят иска, но не може да проникне.“ Зебалд вдъхва в прозата си напрежението на стилен трилър; разказвачът препуска от едно място на друго, за да избяга от своите демони, и тъкмо тази атмосфера на параноя приковава читателя към страниците.

В категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ статуетката отиде при Кирил Златков, художник на книгата „Крадец на самота" от Раймондо Варсано („Книгомания").

Софийският международен литературен фестивал беше отличен в категория „Представяне на българската книга“ за успешното представяне на български и световни автори. В категорията „Българско издателство" журито отличи Университетското издателство „Свети Климент Охридски".

Лауреат на Голямата награда „Христо Г. Данов“ 2024 за цялостен принос в националната книжовна култура е непрежалимият Алек Попов. 

На отличените бяха връчени диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните - диплом. Събитието, част от 22-рото издание на Международния литературен фестивал „Пловдив чете", се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени