„Трите тела“ на Лиу Цъсин на екран от 21 март

20 март 2024 г.
„Трите тела“ на Лиу Цъсин на екран от 21 март

Дългоочакваната световна премиера на екранизацията на „Трите тела“ (3 Body Problem), част от прочутата трилогия на Лиу Цъсин, издадена на български език с логото на „Колибри“, ще се състои на 21 март в стрийминг платформата Netflix. 

Научнофантастичната поредица, за която всички говорят, е дело на създателите на сериала „Игра на тронове“ Д. Б. Уайс и Дейвид Бениоф и, ако се съди по трейлъра, обещава да бъде впечатляваща. Кадрите подсказват, че сюжетът ще ни върне към 60-те години в Китай, когато жена, засегната от Културната революция, взима съдбоносно решение. Припомняме, че романът се занимава с разнищване на мистерия: в началото на XXI век поредица от необясними физични явления карат много учени да се усъмнят в самите основи на науката, а някои от тях – да отнемат живота си.

Поредицата „Земното минало“ на китайския фантаст Лиу Цъсин е определяна от критиката като научнофантастичен шедьовър с грандиозна визия. Първата книга от трилогията, „Трите тела“, печели награда „Хюго“ за научна фантастика през 2015 година. Това е първият китайски научнофантастичен роман, преведен на английски език. Втората книга носи заглавие  „Тъмна гора“, а третата част е озаглавена „Безсмъртната смърт“ и доразгръща лъкатушната история на човечеството след избухването на трителната криза. Освен че е рекордьор по получени награди „Галактика“ за постижения в китайската фантастика, през 2018 г. Лиу Цъсин е удостоен с наградата „Артър Кларк“ за въображение в служба на обществото. Сред почитателите на трилогията са Илон Мъск и Барак Обама.

До момента трите части на „Земното минало“ са преведени на 32 езика. От трилогията са реализирани близо 6 милиона екземпляра на световния книжен пазар. Българските издания са преведени изкусно от Стефан Русинов.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени