Йенте По̀стюма с номинация за Международната награда „Букър“

15 март 2024 г.
Йенте По̀стюма с номинация за Международната награда „Букър“

Романът „Онова, за което не искам да мисля“, подписан от нашумялата нидерландска писателка Йенте По̀стюма, влезе в дългия списък за Международната награда „Букър“ 2024. Преводач на англоезичното издание е Сара Тимър Харви.

В дългия списък са селектирани 13 заглавия. Вътре фигурират имена като Исмаил Кадаре, Джени Ерпенбек, Доменико Старноне, Андрей Курков и Хуанг Сок-йонг, известен у нас с романите „Принцеса Бари“ и „Пътят на лотоса“. Очаква се краткият списък да бъде излъчен на 9 април. Журито тази година е представено от Уилям Кентридж, Натали Диас, Елинор Вахтел, Арън Робъртсън и  Ромеш Гунесекера. Ето какво гласи изявлението относно романа на Йенте По̀стюма:

„Онова, за което не искам да мисля е дълбоко вълнуващо изследване на скръбта и идентичността чрез съдбата на двама близнаци, единият от които слага край на живота си. Като се задълбочава в усилията на оцелялата близначка да разбере случилото се и да се примири със загубата на брат си, По̀стюма илюстрира неимоверната сложност на фамилните взаимоотношения. Авторката борави с тази деликатна тематика с чувствителност и изобретателност, отразявайки нюансите на връзката между близнаците и индивидуалната борба, която води всеки от тях. Тя умело преплита драматизма с неочакван хумор и дава многофасетен поглед върху търсенето на смисъл след голяма трагедия. Романът се отличава с емпатичното пресъздаване на любовта, загубата и устойчивостта."

Родена през 1974 г. в Енсхеде, Нидерландия, Йенте По̀стюма  е писателка и журналистка, авторка на разкази и на два романа. Получава награда „Снайдерс“ за най-добър къс разказ, а първият ѝ роман, „Хора без чар“ (2016), е номиниран за три литературни отличия: Dioraphte Literatour, наградата Hebban Debut и наградата ANV Debut. Преди да попадне в селекцията за Международната награда „Букър“, вторият ѝ роман -  „Онова, за което не искам да мисля“ (2020), е номиниран за наградата на Европейския съюз през 2021 година.

С разтърсваща нежност и съчувствие авторката разказва какво се случва, когато човекът, около когото сте изградили цялото си съществуване, внезапно си отиде. Автентичният ѝ стил трогва читателя, същевременно внушава измамно усещане за лекота. Според „Недерландс Дагблад“ силата на По̀стюма е в минималистичната проза – остри като бръснач изречения, които са съчетани толкова съвършено, че създават илюзия за безгрижие. Резултатът е въздействаща история за смъртта, живота и оцеляването.

Българското издание е преведено от Мария Енчева. Дизайнът на корицата е дело на Капка Кънева.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени