Акценти в програмата на Софийски международен литературен фестивал 2023

24 ноември 2023 г.
Акценти в програмата на Софийски международен литературен фестивал 2023

Тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал ще се проведе в интервала 5-10 декември под мотото „Създаваме истории. Създаваме история“. Най-големият форум за литература в България събира на едно място чуждестранни и български автори, големите и малките езици, културите на различни страни. По традиция фестивалът има географски фокус – тази година той е скандинавските литератури.

График на събитията с автори и заглавия от каталога на издателство „Колибри“: 

5 декември, вторник, 18:30 ч., Среща разговор с Анете Биерфелт, модератор Ани Бурова

Анете Биерфелт (р. 1961 г.) е датска писателка, известна в родината си и като авторка на текстове на песни, два пъти номинирана за „Грами“. Не е тайна и интересът й към изобразителното изкуство. Романът „Когато животът ти изпрати хипопотам“ (превод: Росица Цветанова) я превръща не просто в изгряваща, а в ярка звезда на европейския литературен небосклон. В тази книга Биерфелт разказва за неотлъчния стремеж на три поколения да се докоснат до любовта и изкуството и да осъществят мечтите си дори когато животът им изпраща… не само хипопотами.

6 декември, сряда, 18:30 ч.,  Среща разговор с Дача Мараини, модератор Бойко Василев

Дача Мараини (1936) е една от най-значимите представителки на съвременната италианска литература и обществен живот, авторка на романи, есета и сборници. Произлиза от аристократичен сицилиански род, дъщеря е на известен антрополог и ориенталист. Прекарва детството си в Япония, където се озовава в следвоенен лагер. След завръщането си в Италия основава литературно списание и се отдава на активно творчество. Тя една от основателките на театър „Мадалена“ в Рим, дългогодишна партньорка в живота на Алберто Моравия и близка приятелка на прочути италиански интелектуалци и творци. „Скъпи Пиер Паоло“ (превод: Вера Петрова) излиза през 2022 г.  по повод 100-годишнината от рождението на Пазолини.

8 декември, петък, 14:00 ч., Среща разговор със Селя Ахава и Егил Бяртнасон, модератор Силвия Недкова 

Финландската писателка Селя Ахава (1974 г.) придобива известност с романа „Неща, които падат от небето“, който печели наградата за литература на ЕС и наградата за разпространение на финландска литература „Факлоносци“. С логото на „Колибри“ в България е издадена и шокиращата автофикция „Преди да изчезне мъжът ми“. „Жената, която обичаше насекоми“ (превод: Росица Цветанова ) е четвъртият роман на Ахава, в който тя изследва връзката между човека и природата. Това е завладяваща творба за съвършенството на мирозданието, написана с изключително майсторство и оригинален подход към необичайното.

8 декември, петък, 15:30 ч., Лидия Димковска, модератор Силвия Чолева 

Лидия Димковска е един от най-силните и оригинални гласове в съвременната македонска литература. Родена е в Скопие (1971 г.), където завършва общо и сравнително литературознание, има докторска степен по румънска филология от Букурещкия университет. Автор е на поетически книги и на романите: „Но-Уи” и „Резервен живот”, издадени от „Колибри" в превод на Божидар Манов.  Книгата с избрана поезия  „(Не)удобството на съществуването“ в превод на Поли Муканова излиза през 2023 г. с логото на издателство за поезия „ДА“.

Разговорите и дискусиите ще се състоят в Мраморно фоайе на НДК.

Според организаторите тази година са поканени автори, които: са прицелени в различни публики; работят в разнообразни жанрове; правят опити да обяснят съвремието и да посочат възможни траектории за онова, което ни очаква в бъдеще; са номинирани или са носители на престижните награди; се радват на по-масов интерес. Сред участниците има известни хуманитаристи и есеисти. 

Пълна информация за програмата и участниците: 

https://www.facebook.com/SofiaInternationalLiteraryFest 

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени