Награда „Малро“ за романа „Тасмания“ на Паоло Джордано

14 ноември 2023 г.
Награда „Малро“ за романа „Тасмания“ на Паоло Джордано

Френското издание на романа „Тасмания" на известния италиански писател Паоло Джордано спечели награда „Малро“ (Prix "Malraux"). Това е високо ценено и престижно отличие, което се явява читателско признание за стойностни ангажирани романи от цял свят. Сред победителите досега се нареждат Марио Варгас Льоса, Ери де Лука, Хавиер Серкас, Ахмет Алтан, Грегоар Буйе.

Наградата за „Тасмания“ е особено значима предвид „звездния“ кратък списък с номинации, в който попадна. Там са имената на Салман Рушди (който получи специалната награда на журито за „Град на победата“ – La cité de la victoire), Ги Болe, Орасио Кастеланос Моя, Франсоа Eйлброн, Филип Жоани и Бернхард Шлинк.

Журито мотивира високата си оценка за романа на Джордано така: „Интимен и универсален, „Тасмания“ е роман за настоящето и бъдещето. Бъдещето, от което се страхуваме, и бъдещето, което желаем; недостижимото бъдеще и бъдещето, което градим. Той ни напомня, че всеки може да намери своя собствена „Тасмания“, или място, където да напише бъдещето на своя живот“.

За да илюстрира опасността, надвиснала над днешните поколения, в „Тасмания“ Паоло Джордано („Самотата на простите числа“, „Човешкото тяло“) прави паралел с ядрения апокалипсис, сполетял Хирошима и Нагасаки, описва срещите си с последните живи хибакуша – оцелелите от ада на атомната бомба. Увлекателен, но и поучителен, „Тасмания“ е от малкото сериозни романи, които карат читателя да се замисли над днешните действия на човечеството и да поеме отговорност за бъдещето си.

До този момент правата за романа са продадени на 35 страни! Българското издание на „Тасмания“ се очаква на 8 декември 2023 г. в превод на Десислава Шопова.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени