Дубравка Угрешич е удостоена посмъртно с награда „Негош“

31 октомври 2023 г.
Дубравка Угрешич е удостоена посмъртно с награда „Негош“

Писателката Дубравка Угрешич е удостоена посмъртно с престижната награда „Негош“ (Njegoš), която се присъжда за цялостно творчество от 1963 година. Световноизвестната нидерландска авторка с хърватски и български корени печели отличието заради своето литературно творчество, етично отношение, почтеност и социална ангажираност. Председателят на журито Неджад Ибрахимович отбелязва, че именно паради споменатите качества на Угрешич наградата тази година има социално и културно значение.

Журито изтъква още, че: „Дубравка Угрешич е най-яркият и осъзнат глас на постюгославската проза и есеистика, писателка с изключително въображение и оригинален стил, чието творчество несъмнено принадлежи към върховете на световната и европейската литература от края на XX и началото на XXI век. Въз основа на многостранните си наблюдения тя успява да намери най-добрата и автентична форма за темите, които я вълнуват, разчитайки по един удивителен начин апориите и аномалиите на нашето времепространство. Угрешич е майстор на иронията, персифлажа, каламбурите и остроумията; тя е блестящ изследовател на обществените движения, който умело съчетава различни стилови регистри и съблазнява читателите с изключителна литературна индивидуалност и с изкуството на мимикрията. Дубравка Угрешич разпозна множество текущи социални трансформации, актуални явления и промени, които често оставаха невидими за нас, нейните съвременници; тя винаги беше една крачка пред другите. Нейното литературно дело, възгледите й за обществото, естетическите и етични императиви, които я ръководеха в живота и писането, нейният несломим дух и творческа храброст представляват ценно наследство за всички поколения писатели и читатели в постюгославското пространство, поколения, които искат да създават тук и сега едно по-добро бъдеще."

Дубравка Угрешич е автор на книги, преведени на повече от 20 езика: смели разножанрови повествования, смесващи факти и фикция, автобиографични мотиви, елементи на есе, критическа статия, публицистика. Заглавия като „Щефица Цвек в челюстите на живота“, „Форсиране на романа река“, „Американски речник“, „Четенето забранено“, „Баба Яга снесла яйце“, „Лисицата“ и „Епохата на кожата“ удивяват с безмилостната ерудиция на авторката, с умението й остро, проницателно и иронично да подлага на дисекция социалния свят и човешкия манталитет.

„Гордеем се с това отличие, присъдено посмъртно на голямата Дубравка Угрешич, за която си спомняме с умиление чрез нейните произведения“, посочват хърватските издатели от „Фрактура“. Наградата отива при фондацията, създадена по волята на писателката с основна цел да управлява нейното литературно наследство.

Целият ни живот е търсене на любов... Това търсене е постоянно осуетявано от клопки, които ни дебнат по пътя. Една от най-опасните клопки е времето.
Дубравка Угрешич

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени