Писателката Виктория Амелина е сред жертвите в Краматорск

05 юли 2023 г.
Писателката Виктория Амелина е сред жертвите в Краматорск

С горчивина споделяме тази вест за украинската писателка и есеистка Виктория Амелина, която загина в резултат от ракетния удар на Русия по ресторант в Краматорск, Източна Украйна, миналата седмица. Информацията беше потвърдена от неправителствената организация „ПЕН Украйна".

37-годишната авторка е носителка на литературната награда „Джоузеф Конрад“ (2021), има и номинация за Наградата за литература на Европейския съюз (2019) за романа си „Синдромът на листопада, или Homo Compatiens“. Амелина почти загърби писането след началото на пълномащабната руска инвазия през 2022 г., за да се съсредоточи върху документиране на военни престъпления, както и върху работата си с деца близо до фронтовата линия.

„Виктория Амелина беше един от най-милите и всеотдайни украински писатели, които направиха много повече за другите, отколкото за себе си“, написа писателят Андрей Курков в Twitter. Именно тя разкри дневника на Володимир Вакуленко - колега писател, незаконно задържан и убит от окупационните сили в град Изюм в началото на 2022 г. Заровен в градината му, този дневник служи като документ за руските зверства в реално време. „Ние сме, може да се каже, обсебени от нашата свобода и сме готови да умрем за нея. Руснаците не могат да ни простят това“, каза Амелина само седем месеца преди да бъде убита.

Според правозащитните организации нападението срещу популярния ресторант, пълен с цивилни граждани, което отне живота на Амелина, е военно престъпление. Загинали са 13 души, а над 60 души са ранени.

За съжаление, Виктория Амелина не доживя българското издание на романа „Синдромът на листопада“. Книгата ще излезе у нас през октомври 2023. Издателство „Колибри“ изразява съпричастност към болката на семейството и близките на писателката.

Поклон!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени