Сбогуваме се с писателя Меир Шалев

12 април 2023 г.
Сбогуваме се с писателя Меир Шалев

На 74-годишна възраст почина Меир Шалев - превъзходен стилист, вълнуващ разказвач, една от най-изявените фигури в съвременната израелска литература. Неговите творби черпят духовния си заряд от библейските разкази и от сложния живот на днешните граждани на Израел. Българската публика го познава чрез романите „Исав“ и „Момчето с гълъбите", преведени от Емилия Юлзари.

Исав“ (1991) е експресивна постмодерна сага, чиято нишка следва границата между мита и реалността. Романът е екранизиран през 2020 г. с участието на Шира Хаас, Харви Кайтел и Лиор Ашкенази. „Момчето с гълъбите” (2006) е един от най-превежданите романи в израелската литература, абсолютен шедьовър, който отеква дълбоко не само защото в плътта на текста е намесена войната.  Докато сагата за пекарите от „Исав" дъха на бухнал хляб, ревност, борба за надмощие и изкупление, тук гласът на автора е по-мъдър и приласкаващ въпреки елегичната атмосфера. Той сплита две истории, разделени от половин столетие и свързани чрез необикновен акт на преданост. Резултатът е покъртителна приказка за размаха и интензивността на любовното чувство, за самоопределението и за смисъла на понятието „дом". Не на последно място, „Момчето с гълъбите” е приказка за неизбежното завръщане, за хората, които, също като гълъбите, носят в себе си онази невидима, но неизтощима струна, която ги тегли все в една посока... 

„Колко тъжно, че никога повече няма да изпитаме трескавото очакване на нова негова книга… Колко тъжно, че няма да можем да отпразнуваме Деня на независимостта на Израел с Меир Шалев, който е роден през 1948 година“, написа президентът Исак Херцог. „Той беше човек с дух, чиято родина пулсираше във всяка негова дума заедно с историята ни като общество, народ и нация“.

Шалев е автор на романи и книги за деца, преведени на 26  езика.  Лауреат е на множество награди – израелската „Бърнстейн”, италианската „Джулиета” за любовен роман, най-високата израелска награда – „Бренер” , Националната американска награда за еврейска книга, престижната израелска награда „Прат” за цялостно творчество, награда „Нюман” за най-добър писател на годината… През 2014 г. му е присъдено званието Кавалер на ордена за изкуство и култура на френското Министерство на културата.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени