Марио Варгас Льоса беше избран за член на Френската академия

17 февруари 2023 г.
Марио Варгас Льоса беше избран за член на Френската академия

Големият испанско-перуански писател Марио Варгас Льоса, всепризнат като жив класик на латиноамериканската литература, стана официален член на Френската академия.

Това е прецедент в близо 400-годишната история на институцията - за първи път автор, който никога не е писал на френски език, е избран за член на най-старата литературна академия в света. Тя е основана на 22 февруари 1635 г. в Париж по инициатива на кардинал Ришельо. В момента в нея членуват 35 академици, които по традиция се избират пожизнено.

Съгласно приетото от членовете на Академията решение този път са направени поне две изключения. Освен че е единственият, който не пише на френски, Варгас Льоса е и първият избраник на Академията, постъпил в нея на възраст над 75 години.

Роден през 1936 г. в град Арекипа, Перу, писателят е живял още в Испания, Франция, Великобритания и в Куба. Носител е на множество престижни награди, а през 2010 г. става Нобелов лауреат за литература. През 2013 г. е удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Звездата му изгрява с романа „Градът и кучетата“ (1963), а репутацията му се затвърждава със „Зелената къща“ (1966), за която получава наградата „Ромуло Галиегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Гарсия Маркес. Литературният му авторитет продължава да расте с появата на романи като „Панталеон и посетителките“ (1973), „Леля Хулия и писачът“ (1977), „Кой уби Паломино Молеро?“ (1986), „Възхвала на мащехата“ (1988), „Лудориите на лошото момиче“ (2006). „Сурови времена“ (2019) е неговият най-нов роман, чието заглавие е метафорично заимствано от „Книга за моя живот“ на света Тереза Авилска.

Необикновен успех постигат и есеистичните му книги, в т.ч. издадените у нас „Цивилизация на зрелището“ и „Зовът на племето“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени