Давид Гросман беше удостоен с награда „Еразъм“

16 януари 2023 г.
Давид Гросман беше удостоен с награда „Еразъм“

Лауреат на награда „Еразъм“ 2022 стана големият израелски писател и общественик Давид Гросман, известен у нас най-вече с романите „Един кон влязъл в бар“ (Международна награда „Ман Букър“) и „Повече, отколкото обичам живота си“.

Темата на наградата за изминалата година е: „Mending a Torn World” („Да поправиш един разкъсан свят“). Ценителите на творчеството на Гросман знаят, че то въплъщава именно тази способност. Той умее да вниква в човешката психика отвъд границите на войната и историята. В свят, доминиран от сериозно напрежение, в който често изглежда, че не знаем как да се отнасяме помежду си, неговите необикновени истории ни сближават с непознатия и страховития „друг“, трансформирайки болката и терзанието в утеха. Фондация Praemium Erasmianum определя творчеството му като паметник на силата на въображението, което служи като ръководство за това „как да бъдеш човек“.

Роденият в Йерусалим през 1954 г. Давид Гросман винаги е демонстрирал изключителна смелост в боравенето с неудобни политически теми, сред които ежедневието в окупираните територии и палестинското малцинство в Израел, приятелството, връзките между поколенията, възможността за помиряване с миналото. В своето творчество Гросман свързва личното и универсалното. Независимо дали се занимава с реален конфликт, загуба на човечност, надежда, скръб или насилие, той винаги се издига над конкретното, за да разкрие универсалните човешки борби. Това го прави, подобно на Еразъм, истински хуманист. Гросман разкрива уязвимостта и грешните стъпки на човечеството – човечество благородно и чудовищно в еднаква степен. Състрадателният дух на творбите му и умението да прощава на героите си разтърсват и вдъхновяват читателите.

Мъдрата и вълнуваща реч, която писателят произнесе в Амстердам на 29 ноември, в рамките на церемонията по връчване на престижното отличие, беше озаглавена „Мислещото сърце“. В думите му се съдържаше следното предупреждение: „Като човек, който е прекарал целия си живот в зона на бедствие – Близкия изток – знам колко е лесно да се предадеш, да допуснеш да те обземат цинизъм, апатия, отчаяние. А оттам пътят към религиозния фанатизъм, национализма и фашизма е кратък.“

Награда „Еразъм“ е ежегоден приз, който се връчва от Управителния съвет на фондация Praemium Erasmianum на личности или организации за изключителен принос към културата, обществото или обществените науки в Европа и останалата част от света. Акцентът е върху толерантността, културното многообразие и недогматичното, критично мислене. Негово Величество кралят на Нидерландия е патрон на фондацията. Това е едно от най-значимите отличия на Стария континент.

Учредена през 1958 година, наградата носи името на нидерландския ренесансов хуманист Еразъм Ротердамски. Към 2015 г. тя се състои от сума в размер на 150 хил. евро и почетен знак, дело на дизайнера Бруно Нинабер ван Ейбен, представляващ лента, сгъната във вид на хармоника. Върху лентата е изписан текст, взет от писмо на Еразъм до Жан Каронделе, написано на 5 януари 1523 г. В превод текстът гласи: „Разнообразни са талантите на даровитите хора и много са различията между поколенията. Нека който открие нещо, да го направи достояние и останалите да не му завиждат за това, че според силите си и по свой начин допринася в полза на общите изследвания.“

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени