„Кръстан Дянков“ 2022 беше присъдена на Владимир Полеганов

13 декември 2022 г.
„Кръстан Дянков“ 2022 беше присъдена на Владимир Полеганов

Владимир Полеганов е тазгодишният носител на престижната награда „Кръстан Дянков“ за превода си на романа „Екс-САЩ“ от Рийд Кинг.

Официалната церемония по награждаване се състоя на 12 декември в Американски център към Столична библиотека. Отличието на Полеганов, излъчено от жури в състав Владимир Молев, доц. д-р Зелма Каталан и гл. ас. д-р Олга Николова, има особена тежест предвид достойната конкуренция в лицето на:

Стела Джелепова („Актриса“ от Ан Енрайт, изд. „Лист“, 2021)
Стефан Аврамов („Парижанина“ от Изабела Хамад, изд. „Кръг“, 2022)
Иглика Василева („Синята китара“ от Джон Банвил, изд. „Лист“, 2022)
Петя Петкова („Утопия авеню“ от Дейвид Мичъл, изд. „Сиела“, 2021)
Ана Пипева („Шедьовър покъртителен на гений изумителен“ от Дейв Егърс, изд. „Жанет-45“, 2021)

Владимир Полеганов е автор на сборника с разкази „Деконструкцията на Томас С.“ и на романа Другият сън", за който печели литературна награда „Хеликон“ през 2017 година. На него дължим преводите на романите „На ръба на света“ и „Вроден порок“ от Томас Пинчън, сборника с разкази „Историята на твоя живот и други разкази“ от Тед Чанг и „Линкълн в Бардо“ от Джордж Сондърс, за който печели Награда на Съюза на преводачите в България. Освен като писател и преводач Полеганов се изявява и като сценарист.

Издаден на български език от „Колибри", романът „Екс-САЩ“  е сатирична дистопия, в която главният герой се бори за бъдеще без заплаха от война, замърсяване или най-обикновена алчност, които тласкат човечеството към ръба на самоунищожението. Две са големите въпросителни, свързани с необичайната му мисия: учат ли се хората от грешките си и кое прави човека човек.

Годишната награда „Кръстан Дянков" е учредена през 2007 година. Авторитетното отличие се връчва от фондация „Елизабет Костова“ за превод от английски на български език на съвременен роман. Оригиналното издание трябва да е публикувано на английски език. Изискванията на наградата, която има и парична стойност, са обявени на уебстраницата на Фондацията.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени