„Златен лъв“ за новото издание на „Ад“ от Данте Алигиери

08 декември 2022 г.
„Златен лъв“ за новото издание на „Ад“ от Данте Алигиери

На 8 декември в клуб „Singles“ в НДК се състоя официалната церемония по връчването на годишните награди „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга”.

Наградата за най-добър издателски проект, съпроводена от знаковата статуетка, отиде при новото издание на „Ад“,  първата част от величествената епическа поема „Божествена комедия“ на Данте, чийто превод дължим на големия български поет и преводач Кирил Кадийски. Изданието беше отличено заради високата стойност на текста като съдържание и стил и  приноса му за образованието и науката, а така също заради майсторския превод, оригиналния дизайн, илюстрациите и полиграфическото изпълнение.

За да възпроизведе ритъма на Дантевата творба, Кадийски следва оригиналния петостъпен ямб и терцините, пренася в нашата езикова реалност структурата, разработена от Данте, която той довежда до съвършенство и която е истинският двигател на повествованието. В своята поетическа версия, съблюдавайки ритъма и т. нар. „тройна рима“ (terza rima) на оригинала, Кадийски ни позволява да преоткрием словесната красота, изобретателната сила и съвременното звучене на този шедьовър. Изданието е оформено с илюстрации на Сандро Ботичели и калиграфия на Костадин Кокаланов, които ни доближават до смисловите и естетически висоти на великото произведение.

С наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост беше удостоена книгата „Оловна тишина“ на Ивайла Александрова, издание на „Жанет-45“, посветено на Никола Вапцаров.

На 8 декември със специални грамоти „Златен лъв“ бяха отличени: книгата албум „20 прелюдии за пиано“ на Живко Петров, чийто дизайн дължим на художника Стефан Касъров, и новата Бисерна поредица на издателство „Колибри“, събрала едни от най-значимите автори и литературни произведения на XX век. Изисканата класическа визия на поредицата е дело на Иво Рафаилов.

Грамоти бяха връчени и на издателствата „Сиела“ - за „Стихотворения“ на Виктор Пасков, и „Жанет 45“ - за „Какво е да си майка“ от Мая Дългъчева.

Награда „Златен лъв“ се присъжда в две категории. Първата е „Награда за най-добър издателски проект – „Златен лъв“, която тази година беше определена от експертно жури в състав: проф. Виктор Паунов, проф. д.ф.н. Милена Кирова и Веселина Райжекова – преводач. С наградата се отличават книги или поредици от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се характеризират с добро полиграфическо изпълнение.

Втората категория е „Награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост“, присъждана от журналистическо жури. Тя се връчва за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Тази година те са Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени