Плеяда от лауреати на престижни отличия в програмата на СМЛФ

23 ноември 2022 г.
Плеяда от лауреати на престижни отличия в програмата на СМЛФ

Тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал ще се проведе в интервала 6-11 декември. Актуалният тематичен фокус е ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ, а срещите ще се състоят в Мраморно фоайе на НДК.

Традиционно форумът събира на едно място български и световни автори, създава пространство за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различни държави. Тази година са поканени автори, представляващи Унгария, Австрия, Америка, Англия, Аржентина, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия, Испания, Италия, Канада, Словения, Финландия, Франция. Освен утвърдени европейски литературни гласове ще чуем и някои от най-новите лауреати на престижни европейски награди.

График на събитията с автори и заглавия от каталога на издателство „Колибри“:

7 декември, 16:00 ч., Разговор с Милена Макариус и Георги Тенев

Модератор: Надежда Московска

7 декември, 21:00 ч., Разговор с ирландския писател Донал Райън, автор на романа „Сърце на вятъра“ (запис)

Модератор: Надежда Розова

9 декември, 19:00 ч., Дискусия за Литературната награда на ЕС и темите в съвременната литература с Пия Лейно, Аня Мýгерли, Софù Дол, Бека Адамашвили и Ива Пезуашвили  (на английски и френски език). Словенската писателка Аня Мýгерли ще представи книгата си „Пчелно семейство“.

Модератор: Яна Генова

11 декември, 16:00 ч., Разговор с френската писателка Люсù Рикò, която ни гостува по повод българското издание на романа „Песента на вакуумираното пиле

Модератор: Надежда Московска

11 декември, 17:30 ч., Разговор с испанската писателка Елиса Ферер, която ни гостува по повод българското издание на романа „Сезонът на осите

Модератор: Оля Стоянова

„Накъде върви светът, ще има ли бъдеще човечеството или все по-често ще обръща поглед назад и травмите от миналото ще се повтарят?“ На тези въпроси ще отговори една от най-големите писателки на нашето съвремие - Маргарет Атууд. Разговорът с нея ще бъде излъчен на 11 декември от 21:00 ч.

Всички срещи от Международната програма са с осигурен превод на български език. Събитията са с вход свободен!

Софийският международен литературен фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на България.

Повече за програмата: https://literaryfest.org/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени