Разделихме се с писателя Хавиер Мариас

11 септември 2022 г.
Разделихме се с писателя Хавиер Мариас

На 11 септември се разделихме с Хавиер Мариас, едно от най-даровитите и награждавани пера на Испания, майстор на нюансираната, психологически дълбока белетристика. През последните години името му неизменно присъстваше в залозите около Нобеловата награда за литература. Испанският министър-председател Педро Санчес го определи като „един от най-великите писатели на нашето време“.

По ирония на съдбата той си отиде на датата, която символизира борбата срещу тероризма, а тази тема е засегната в последната му книга - „Томас Невинсън“.

Мариас е автор на 17 романа, публикувани на 46 езика в 56 държави, а общите им продажби надхвърлят 9 милиона. У нас са издадени едни от най-впечатляващите му произведения: „Сърце тъй бяло“, „За мен спомни си в утрешната битка“, „Сантименталният мъж“, „Така започва злото“, трилогията „Лицето ти утре“. В началото на 2022 г. „Колибри“ издаде „Берта Исла“ – романа, за който писателят беше удостоен с Националната награда на критиката, едно от най-престижните отличия в Испания. За „Томас Невинсън“, който е продължение на „Берта Исла“, но може да се чете и самостоятелно, му беше връчена наградата „Грегор фон Рецори“.

Мариас е лауреат на още много отличия, сред които Международната дъблинска литературна награда, „Фастенрат“ на Испанската кралска академия, наградата на Венецуела за испаноезична проза „Ромуло Галиегос“, френската „Фемина” за чуждестранна литература, италианската „Мондело“... Освен това е уважаван преводач и колумнист, преподавал е испанска литература и теория на превода в Оксфордския университет и теория на превода в университета „Комплутенсе“ в Мадрид, а от 2006 г. беше член на Испанската кралска академия.

Освен че е проницателен стилист, чиято ерудиция не подлежи на съмнение, Хавиер Мариас е принципен гражданин, отстояващ убежденията си. През 2011-а година, когато му отреждат Националната награда за литература за романа „Влюбванията”, писателят я отказва с мотивацията, че не би приел отличие, свързано с официална институция, независимо кой е на власт…

Дълбок поклон!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени