Прочути писатели четат творби на Салман Рушди в Ню Йорк

19 август 2022 г.
Прочути писатели четат творби на Салман Рушди в Ню Йорк

Инициативата в знак на солидарност  с писателя отправя апел: „Застанете до Салман: Защитете свободата на писане“

Събитието „Stand with Salman: Defend the Freedom to Write“ в Ню Йорк, насрочено за 19 август, в известен смисъл възпроизвежда публичното четене на „Сатанински строфи“, което се състоя след фетвата от 1989 г., когато иранският аятолах Хомейни обяви Салман Рушди за вероотстъпник и за убийството му беше определена парична награда от 3 милиона долара. 

Спрягана в мюсюлманския свят като акт на богохулство, книгата всъщност е адресирана към имигрантите, изгубили корените си, и засяга процеса на тяхното интегриране в съответните общества. По този повод Рушди отбелязва: „Няма по-тъжна ирония от тази - да си работил в продължение на 5 години, за да дадеш глас на културата на имиграцията, и да видиш книгата си изгорена, най-често непрочетена, от същите тези хора, които са нейни герои“.

Отт 1989 г. насам смъртните заплахи за живота на Рушди не са секвали, но той нито за миг не губи присъствие на духа и не само че не преустановява своята творческа дейност, а непрестанно участва в литературни форуми и други публични прояви в различни краища на света. За щастие, бруталното нападение срещу писателя от страна на младия ливанец Хади Матар, състояло се преди лекция на писателя в град Шътокуа, не успя да заглуши гласа му. Роденият в Индия британски романист в момента се възстановява в болница. По думите на неговия литературен агент Андрю Уайли раните са тежки, въпреки това Рушди вече е в състояние да говори, а „така характерното за него предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато“.

Писатели по цял свят, в т.ч. Иън Макюън, Кадзуо Ишигуро, Дж. К. Роулинг, заклеймиха ужасяващото деяние, изразиха категоричната си подкрепа за Салман Рушди, отбелязвайки неговите изключителни литературни постижения, непоколебима смелост и неуморно застъпничество за свободата на изразяване, както и загрижеността му за незавидното положение на други писатели, над които тегне подобна заплаха. Лекцията на Рушди в института Шътокуа имаше за цел да даде нов тласък на усилията Америка да осигурява убежище на писатели в изгнание.

Авторите, заявили участие в събитието „Застанете до Салман: Защитете свободата на писане“ в Ню Йорк, са Пол Остър, Тина Браун, Киран Десаи, Аманда Форман, Сири Хуствет, Хари Кунзру, Реджиналд Дуейн Бетс, Андреа Елиът, Роя Хакакян, A.M. Хоумс, Аасиф Мандви, Колъм Маккан, Андрю Соломон, Гей Талезе. Писателите се събраха на стълбите на Нюйоркската обществена библиотека на 19 август между 11 и 13 ч., точно седмица след като 75-годишният Рушди беше зверски намушкан с нож.

Събитието се организира от PEN Америка, Нюйоркската обществена библиотека, издателството на Рушди Пенгуин Рандъм Хаус и House of SpeakEasy. PEN Америка оповестиха, че събралите се автори ще „четат избрани текстове от творчеството на Рушди“.

Събитието беше предавано на живо и организаторите помолиха всички, които желаят, а не могат да присъстват, да изразят подкрепата си, като организират публично четене на творчеството на Рушди в рамките на собствената си общност. Потребителите на социалните медии бяха насърчени да публикуват видеоклипове, в които четат пасажи от творчеството на Рушди, като използват хаштага #StandWithSalman.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени