Две награди „Христо Г. Данов“ за издания на „Колибри“

16 юни 2022 г.
Две награди „Христо Г. Данов“ за издания на „Колибри“

На тържествена церемония в Стария град на Пловдив бяха обявени тазгодишните лауреати на националната награда „Христо Г. Данов“, която се връчва за принос в българската книжовна култура. 

Статуетката за преводач на художествена литература отиде при Васил Самоковлиев, който беше отличен за блестящия превод на новелата „Сватби в къщата“ от Бохумил Храбал.

„Сватби в къщата“ е ироничен портрет на артистичния живот в следвоенна Източна Европа и красноречиво свидетелство за това как личната история на един артист може да бъде преработена и излята в бляскава форма със средствата на литературата. Наративът сдвоява мъжката и женската визия за света - те се преливат една в друга виртуозно и се раздалечават също толкова естествено като илюстрация на неповторимата творческа индивидуалност на автора.

В категорията „Художник или дизайн и оформление на книга“ наградата отиде при Ясен Гюзелев заради възхитителното издание „Орфей и Евридика“.

Историята за Орфей и Евридика е един от най-тъжните митове в цялата гръцка митология. В изданието на „Колибри“ тя е вълнуващо онагледена с авторските илюстрации на Ясен Гюзелев. Художественото оформление е дело на Кирил Златков. За високото качество на изданието роля има и безупречният текст на Иван Б. Генов.

С наградата за цялостен принос в българската книжовна култура посмъртно бе удостоен Марин Бодаков.

Тазгодишното жури беше представено от: Юрий Вълковски – зам.-министър на културата, Пламен Панов, зам.-кмет на Община Пловдив, Антон Баев, д-р Силва Хачерян, началник отдел "Регионални дейности" в МК, Димитър Минев, директор на НБ "Иван Вазов" – Пловдив, Бойко Ламбовски, проф. Магдалена Костова-Панайотова, Иван Есенски, Тоня Горанова. 

Наградите "Христо Г. Данов" се организират от Министерството на културата и Община Пловдив. Лауреатите на престижното отличие получават диплом, малка пластика и парична награда. Наградите се връчват ежегодно по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени