„Колибри“ с две номинации за награда „Христо Г. Данов” 2022

10 юни 2022 г.
„Колибри“ с две номинации за награда „Христо Г. Данов” 2022

Номинациите за националната награда „Христо Г. Данов” са вече известни. Тържествената церемония по връчване на отличията ще се състои на 13 юни в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.

Сред номинираните в категория „Преводач на художествена литература“ е Васил Самоковлиев за превода на новелата „Сватби в къщата“ от колоса на чешката литература Бохумил Храбал.

„Сватби в къщата“ е първата книга от автобиографичната трилогия на Храбал, включваща още „Vita Nuova“ и „Пролуки“. Авторът разкрива своите вътрешни колизии, страхове и чудатости през погледа на младата си съпруга Пипси. Налице е „запазената марка“ на Храбаловото писане: вълшебното опоетизиране на делничното и разгръщането на една частна, на пръв поглед банална история на фона на сложната и често пъти безпощадна историческа епоха.

Ясен Гюзелев, художник на книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов, е номиниран в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“.

Няма съмнение, че историята за Орфей и Евридика е един от най-тъжните митове в цялата гръцка митология. В настоящото издание тя е вълнуващо онагледена с прекрасните илюстрации на Ясен Гюзелев. Художественото оформление е дело на Кирил Златков. За високото качество на изданието роля има и безупречният текст на Иван Б. Генов, чиито познания в областта на старогръцката митология не подлежат на съмнение.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Отличието  се присъжда ежегодно по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Връчват се осем награди в категориите: „Българско издателство”; „Автор на българска художествена литература”; „Преводач на художествена литература”; „Автор в областта на хуманитаристиката”; „Автор на издание за деца”; „Художник или дизайн и оформление на книга”; „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”. Присъжда се и една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени