„Грегор фон Рецори“ беше присъдена на Хавиер Мариас

02 юни 2022 г.
„Грегор фон Рецори“ беше присъдена на Хавиер Мариас

Испанският писател Хавиер Мариас спечели 16-ото издание на наградата „Грегор фон Рецори“ за романа „Томас Невинсън“. 

Авторът съзнателно деформира една шпионска история, за да я превърне в проникновена психологическа белетристика. Романът, отвъд своя сюжет, представлява дълбок размисъл върху несвободата и ограничената способност да реагираме при дадени обстоятелства. На фокус са относителните представи за доброто и злото и белезите, които оставя малкото зло, макар и произведено с цел да избегнем по-голямо зло... Действието в „Томас Невинсън“ се развива на фона на смразяващи исторически епизоди и показва какво се случва с един човек, който вече е преживял всичко и на когото нищо повече не може да му се случи.

„Томас Невинсън“ е дългоочаквано продължение на романа „Берта Исла“, за който Мариас беше удостоен с Националната награда на критиката в Испания през 2018 г. и който има българско издание в превод на Людмила Илиева-Сивкова.

Фондация „Санта Мадалена“, създадена от Беатрис Монти две години след смъртта на съпруга ѝ Грегор фон Рецори, периодично приема писатели от цял ​​свят като литературна резиденция, а през 2007 г. учредява наградата „Грегор фон Рецори“ – Флоренция, литературен международен фестивал, който популяризира срещите между автори на съвременна литература с висока художествена стойност, преводачи и италианската публика. В рамките на церемонията по закриването се връчват награди за най-добра чуждестранна книга и най-добър превод, публикуван в Италия през предходната година. Сред носителите на отличието досега се нареждат Хишам Матар, Хуан Габриел Васкес, Джордж Сондърс, Ани Ерно и Ричард Пауърс

Хавиер Мариас спечели „Грегор фон Рецори“ в конкуренция с Робин Робъртсон, Бенджамин Лабатут, Луиз Ърдрич и Георги Господинов, който беше номиниран с романа „Времеубежище“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени