„Колибри“ ще издаде „Уроци“ на Иън Макюън

21 февруари 2022 г.
„Колибри“ ще издаде „Уроци“ на Иън Макюън

Издателство „Колибри“ придоби правата за дългоочаквания нов роман на  Иън Макюън, една от най-внушителните фигури на съвременната британска проза. Зад лаконичното заглавие „Уроци“ ("Lessons") се крие амбициозен и хипнотичен сюжет, който представлява хроника на нашето време – силно въздействащо размишление за историята на човечеството, поднесено през призмата на една житейска съдба.

Докато светът все още пресмята цената на Втората световна война, а Желязната завеса се затваря, животът на тийнейджъра Роланд Бейнс се преобръща с главата надолу. На 2000 мили от закрилата на майка си, която е приклещена в необикновен пансион, той и неговата уязвимост привличат учителката по пиано г-ца Мириам Корнел. Тази връзка го бележи завинаги, а споменът за чувството никога няма да избледнее.

Kогато съпругата му изчезва, Роланд остава сам с малкия им син и е принуден да се изправи лице в лице с действителността. Радиацията от Чернобил се разпространява в цяла Европа, а той започва да търси отговори, вглеждайки се в историята на своето семейство. От Суецката криза до Кубинската ракетна криза, от падането на Берлинската стена до настоящата пандемия и изменението на климата - Роланд понякога следва течението на събитията, но по-често се бори с него. Преследван от пропуснати възможности, той търси утеха чрез всички възможни средства - музика, литература, приятели, секс, политика, любов, изкупление… Неговото пътeшествие повдига въпроси, които са от фундаментална важност за всеки човек: можем ли да поемем изцяло отговорността за хода на живота си, без да навредим на другите? Как глобалните събития, които са извън обсега на нашия контрол, формират живота и спомените ни? И какво наистина можем да научим от травмите на миналото?

Иън Макюън не се нуждае от представяне у нас. На български са преведени всичките му значими творби – от „Дете във времето“ (1987) и „Неумолима любов“ (1997) до „Машини като мен“ (2019) и острата политическа сатира „Хлебарката“ (2019), провокирана от Брекзит. 2001-ва е златна година за Макюън – излиза „Изкупление“, година по-късно списание „Тайм“ го обявява за роман на годината, а „Обзървър“ го поставя сред 100-те най-велики романи. Следват проницателни творби като „Събота“ (2003), „На плажа Чезъл“ (2007), „Операция „Сладкоугодник“ (2012), „Законът за детето“ (2014). Немалко от романите му имат талантливи филмови адаптации.

Британското издание на „Уроци“ се очаква през септември тази година. Преводът на българското издание е поверен на Радосвета Гетова.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени