Най-четените книги на издателство “Колибри” за 2021

07 януари 2022 г.
Най-четените книги на издателство “Колибри” за 2021

Оставихме зад гърба си 2021 година, която беше изпълнена с предизвикателства и трудности, но и наситена с книжни събития, литературни удоволствия, актуални заглавия, нови преводи на вечни класики... Щастливи сме, че книгите отново успяха да си проправят път до вас - нашите читатели, жадни за добра литература, вълнуващи истории и нови хоризонти на въображението. След като доказахме, че истинската любов трае много повече от 30 години, ви представяме ВАШИЯ литературен топ 30+ за изминалата година.


„Записки от Шато Лакрот“

През 2021 г. издателство „Колибри“ и Storytel създадоха един от най-успешните литературни проекти, който продължава да се радва на огромен успех. Аудиосериалът „Записки от Шато Лакрот“ на Мария Касимова-Моасе оживя на хартия и ни даде най-нужното: смях. Очакваме с нетърпение втора част през 2022 г.

„Тревожна кръв“

Петата книга от поредицата за Корморан Страйк събуди интереса на хиляди читатели, които трепетно очакват всяко следващо заглавие на феноменалната Робърт Галбрейт. „Тревожна кръв“ се отличи като една от най-вълнуващите и заплетени книги в жанра!

„На жените с обич“

През злополучната 2020 г. прочутата чилийска писателка Исабел Алиенде беше един от примерите как тъгата и страхът могат да бъдат впрегнати в творческа мощ и вдъхновение. Благодарение на изолацията се роди съкровената и лична книга „На жените с обич“ - увлекателно и забавно четиво за ролята на жените в обществото.

„Хора“

Едно от събитията на родната литературна сцена за изминалата година беше появата на сборника с разкази „Хора“, с който Катерина Хапсали прегърна своите Хора. Както твърди в рецензията си Весела Люцканова: „Талантът и майсторството на един писател най-ярко заблестяват в разказа.“ Съвсем скоро на бял свят се яви и новото луксозно издание на бестселъра „Гръцко кафе“, с което отпразнувахме първите 7 години на една от най-четените книги в България.

„Загадката на стая 622“

Очарователният и талантлив женевски писател плени българската публика с бестселърите си „Истината за случая Хари Куебърт“ и „Книга за Балтиморови“, след което се завърна ударно със „Загадката на стая 622“, която с майсторски език разказа една от най-добрите криминални истории за изминалата година.

„На изток от рая“, „За мишките и хората“

Има книги, които са непреходни. Живеят отвъд каквито и да е класации и тенденции и всеки ден намират своите нови читатели. Поколения наред израстват с тях и ги препрочитат. „На изток от рая“ и  „За мишките и хората“ на американския майстор Стайнбек са две от най-мъдрите приказки за неукротимия човешки дух, които ще останат и след нас.

„Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“

Анна Бикова е психолог, педагог и популярен блогър. Бързо стана любим съветник на всички млади майки, които искат да комбинират отглеждането на децата си с време за себе си. Книгата й се превърна в настолно четиво за хиляди родители по цял свят, които преоткриват една от най-предизвикателните роли в живота си. 

„Сладко отмъщение АД“

Всички обичаме стогодишния старец на Юнас Юнасон, който разсмива малки и големи с небивалите си приключения. Тази година шведският писател се завърна с нова доза комедия и превърна отмъщението в сладко литературно изживяване без аналог.

„Човекът, който плаче от смях“

Лошото момче на съвременната френска литература Фредерик Бегбеде ни представи тъжната комедия на съвременния свят с остроумния си роман „Човекът, който плаче от смях“. Сарказмът, иронията и добрата литература сякаш с всяка следваща страница правят непоносимостта на ежедневието ни по-приемлива и хумористично изобличават „диктатурата на смеха“.

„Оздравителната зона“

„Оздравителната зона“ е книга сензация в цял свят, която дава отговор на въпросите защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене; как състоянието, наречено зона може да оптимизира оздравителната реакция; защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината.

„Японската революция в грижата за кожата“

Грижата и любовта към света и околните започва от обичта към самите себе си. Много често първата крачка е да поглезим кожата си, за да се чувстваме добре в нея. Чизу Саеки е козметик и един от най-уважаваните японски съветници по въпросите за красотата. На достъпен език разкрива тайната на вечната красота.

„Тягостна любов“, „Гениалната приятелка“

Тъй като неаполитанската тетралогия на Елена Феранте е сред най-предпочитаните поредици от читателската аудитория у нас, то съвсем разбираемо един от по-ранните романи на писателката провокира огромен интерес. Междувременно тетралогията продължава да открива нови читатели!

„Дъщерята на часовникаря“

„Дъщерята на часовникаря“ ни пренесе във викторианска Англия. Според критиците това е най-амбициозното произведение на популярната австралийска писателка Кейт Мортън. Книга, в която има всичко - пищна обстановка, прецизни исторически детайли, убийство, кражба, вероломство, любов и загуба.

„Приказки от Братя Грим“

Най-известните приказки на Братя Грим поколения наред вдъхновяват малки и големи, отключвайки вълшебния и тайнствен свят на въображението им. В днешния свят приказките са спасение, особено когато пристигат с изящна визия, решена от Кирил Златков и Мира Мирославова. Преводът е дело на Димитър Стоевски, а това прави думите още по-вълнуващи.

„Сребърните криле“

Скандинавската кралица на трилъра Камила Лекберг зарадва читателите си по цял свят с продължението на разтърсващия роман „Златната клетка“ - във втората книга събитията са още по-брутални и ужасно заплетени - майсторски илюстрират страшното лице на женското отмъщение.

„Непознатата дъщеря“

„Непознатата дъщеря“ на Елена Феранте е нежно поднесена история, в която е направена прецизна и елегантна дисекция на сложните отношения между майка и дъщеря. Романът е впечатлил толкова силно актрисата Маги Джиленхол, че тя създава режисьорския си дебют The Lost Daughter (с участието на Оливия Колман, Дакота Джонсън и Джеси Бъкли), който вече е в Netflix.

„Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“

През 2020 г. Светлозар Желев ни зарадва със сборника „За бавното живеене и насладата от живота“. След това ни преведе през родните ширини с книгата „България за напреднали“. Днес книгата, която препоръчваме, е „Опитай това“ - особено на прага на новата година, в която трябва да се учим да скачаме смело. И само напред. Към новите приключения, които чакат да бъдат опитани.

„Бог пътува винаги инкогнито“

„Бог пътува винаги инкогнито“ е бестселърът на Лоран Гунел, към който посягаме всеки път, когато имаме нужда да повярваме. В себе си. В доброто. В по-висшата сила. В Бог. Литературно напомняне, че чудесата са винаги до нас, макар и инкогнито. 

„Златна книга на приказките“ 

Новото издание на „златната“ книга е богато и пищно, събира едни от най-великите български, руски, френски, английски, арабски и много други приказки на братя Грим, Андерсен, Вилхелм Хауф, Шарл Перо...

„60 занимания с моето бебе по системата Монтесори“ 

Безценно четиво, което помага на родителите за първите дни от живота на новороденото, така че то да е в спокойна и положителна домашна атмосфера, да бъде самостоятелно, да развива способностите си.

„Непознатият от гората“

Майстор на трилъра и повелител на безсънието, Харлан Коубън надмина себе си с напрегнатия роман „Непознатият от гората“, който моментално се превърна в бестселър, изкачвайки се на челни позиции в класацията на New York Times.

„Трябваше да взривим проклетите врати…“

Биографията на сър Майкъл Кейн - една жива легенда на седмото изкуство, е великолепно допълнение към мемоарите в поредицата „Амаркорд“. Холивудската легенда и британско национално съкровище споделя мъдрост, забавни истории, куриозни случки и уменията, на които го е научил животът по време на забележителната му кариера.

„Тайната книга на Данте“

Дебютният роман на Франческо Фиорети месеци наред не отстъпва от върха на литературните класации, продадени са 700 000 екземпляра в Италия и още при излизането му авторските права са купени в 7 страни. Тайният свят на Данте и майсторски разказаната история са отлична комбинация, която би се понравила на всеки читател с вкус към добрата литература.

„Тъмна гора“

Втора част от сензационната китайска трилогия на Лиу Цъсин (първият азиатски лауреат на „Хюго“) ни пренася в история с множество пресечени сюжетни линии, създавайки разностранна картина на едно общество, изправено пред безпрецедентна заплаха. Знаем, че вече очаквате и последната книга, която със сигурност ще е сред литературните събития на 2022 г. 

 „Старогръцки легенди и митове“

Първият пълен сборник на вълшебните гръцки митове и легенди е книга събитие, която съвсем заслужено се радва на огромното ви внимание. Вече цял век с нея растат поколения; нейните вечни теми и прекрасни герои са вдъхновение за безброй творци на изкуството през гръко-римската древност, в епохата на Ренесанса и в наши дни. Във всеки голям музей по света се срещаме с гениалните творби на скулптори и художници, основани на прелестните гръцки разкази.

Един от авторите, към чиито книги посягахте най-често през изминалата година, беше Харуки Мураками. Във вашия топ 30+ влизат „Страна на чудесата за непукисти и краят на света“, „На юг от границата, на запад от слънцето“, „Норвежка гора“, „Преследване на дива овца“. Книги, които открехват душата за уюта на меланхолията.

Благодарим за любопитството, трепета и уважението, с които подхождате към книгите... Ако знаете само какво готвим за 2022 година! 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени