„Измамният живот на възрастните“ също оживява на екрана

20 декември 2021 г.
„Измамният живот на възрастните“ също оживява на екрана

Netflix и „Фанданго“ обединяват усилия, за да създадат телевизионна поредица, базирана на романа „Измамният живот на възрастните“ на Елена Феранте. Сериалът ще бъде втора поред адаптация по произведение на италианската писателка в Netflix след филма „Непознатата дъщеря“ (2021) с участието на Оливия Колман.

„Измамният живот на възрастните” е въздействащ роман за трудното съзряване и проблемите на идентичността, чието действие се развива в Неапол през 90-те. Книгата е бестселър на „Ню Йорк Таймс“, национален „инди” бестселър, най-добра книга на 2020-а според The Washinton Post, TIME Magazine, O, The Oprah Magazine, Financial Time, The Times UK, Irish Times, New York Post, Kirkus Reviews, Harper's Bazaar.

Елена Феранте е една от най-обичаните и разпознаваеми в цял свят съвременни писателки на Италия, майстор на убедителната, психологически правдива проза. Нейните романи са определяни като трилъри на душата, в които единственото спасение е да преоткриеш себе си. Българските читатели я познават от 2009 година, когато у нас излезе романът „Дни на самота” в превод на Дария Карапеткова. Неаполитанската тетралогия, стартирала с романа „Гениалната приятелка“, е блестящ епос за израстването на две момичета, а и на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през втората половина на миналия век. Последваха български издания на две от по-ранните творби на Феранте – „Тягостна любов“ и „Непознатата дъщеря“, както и на последния й самостоятелен роман „Измамният живот на възрастните“.

Повечето от книгите на мистериозната авторка са вече филмирани. По неаполитанските романи беше създаден успешен телевизионен сериал, „Тягостна любов“ има екранизация от 1995 г. на режисьора Марио Мартоне, „Дни на самота“ от 2005 г. с Маргерита Буй в главната роля, а неотдавна беше екранизиран романът „Непознатата дъщеря“ под режисурата на Маги Джиленхол.

През май 2020 г. Netflix обяви, че се работи по нова филмова поредица, вдъхновена от „Измамният живот на възрастните“. Италианската актриса ветеран Валерия Голино ще се превъплъти в образа на Виктория, лелята на Джована. Все още не е известно кой ще изпълни ролята на Джована. Един от режисьорите на серията е Едоардо де Анджелис, носител на множество филмови награди в Италия. Той участва и в екипа от сценаристи редом със самата Елена Феранте.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени