„Резиденцията“ на Георги Тенев спечели „Хеликон“ 2021

10 декември 2021 г.
„Резиденцията“ на Георги Тенев спечели „Хеликон“ 2021

Литературната награда „Хеликон“, която се присъжда от едноименните книжарници вече две десетилетия, беше връчена на писателя Георги Тенев за романа му „Резиденцията“, съвместно издание на „Колибри“ и издателство „Фо“. Церемонията се състоя на 9 декември в  Софийска градска художествена галерия в присъствието на предишни лауреати на престижното отличие. 

Жури в състав проф. Боян Биолчев – председател, и членове Росица Ташева, Елена Алексиева, Емил Андреев и Бойко Ламбовски мотивира решението си с „антиутопичното визионерство на автора и многопластовата дисекция на понятието власт“. Георги Тенев получи Бронзовия орел – пластика от скулптора Евгений Кузманов и символ на наградата, лично от миналогодишния носител – Иван Станков.

След „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози”, „Балкански ритуал“ и сборниците с разкази „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център) и „Жената на писателя” „Резиденцията” е още едно свидетелство за многообразните творчески търсения на Тенев и се явява метафора на нашето минало, но и смело видение за нашето бъдеще. Авторът ни въвлича в един стремителен и просветляващ разказ, чийто двигател е надеждата, че в обществото ни има нещо повече от хаос, алчност и инстинкт за самосъхранение.

„Резиденцията“ беше предпочетена пред други единайсет номинирани книги: „Накрая авторът умира“ на Герган Ценов, „Вегаски истории за мистици и простаци“ на Иван Владимиров-Нав, „Опашката“ на Захари Карабашлиев, „Шестият пръст“ на Деляна Манева, „Мисия Туран“ на Алек Попов, „Т като Ташкент“ на Христо Карастоянов, „Шахматни етюди или 32 бели полета“ на Николай Петков, „Момичето, което предсказваше миналото“ на Красимир Димовски, „Превъртане“ на Петър Денчев, „Мене ме сънува мравка“ на Ангел Еленков, „Керван за гарвани“ на Емине Садкъ. Всяко от тези заглавия има своите достойнства, което прави отличието на Тенев още по-значимо.

По случай годишнината на Наградата за нова българска проза „Хеликон“ беше представен и сборникът „От „Името“ до „Резиденцията“, съдържащ информация за вторите десет години от съществуването й. В основата на изданието са три обзорни статии с автори Алберт Бенбасат, Пламен Антов и Юри Лазаров.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени