Коледа с WWF

07 декември 2021 г.
Коледа с WWF

Тази Коледа можеш да станеш част от една истински важна кауза.

За по-малко от 50 години сме загубили 68% от дивите животни по света.

Факт, който шокира. Климатичната криза и загубата на местообитания не са единствените предизвикателства, пред които се изправят дивите животни. Новата кампания на WWF "Отвори очи, животните изчезват“ цели да насочи общественото внимание към една сериозна заплаха, която често остава на заден план: престъпленията срещу тях. 

Престъпленията срещу дивата природа са едни от най-печелившите криминални дейности в света, редом с трафика на наркотици и оръжие. Въпреки националните и световни законодателства, в XXI век търсенето на диви животни и на продукти от тях все още нараства. Търсенето на кожи на мечки, трофеи от рога на елени и кози, яйца от застрашени птици, хайвер от диви есетри, а в световен мащаб и на слонова кост, кожи и кости на тигри, рог от носорог продължава. 

Определянето на реалния мащаб на закононарушенията срещу дивата природа е почти невъзможно, тъй като те са скрити, често с международен характер и подпомогнати от корупция на всички нива. Години наред WWF се бори с предотвратяване на незаконните дейности в дивата природа и за търсене на справедливост при случаи на нарушения, свързани с незаконен дърводобив във величествените ни гори, незаконен и жесток улов на диви есетри в Дунав, незаконното и безразборно строителство в защитени зони като Пирин, Странджа, Рила, Витоша, които приютяват едни от последните диви и непокътнати места у нас.

Тази Коледа WWF насочва вниманието ни към престъпленията срещу дивата природа. Всеки, който иска, може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности, като стане закрилник на дивите животни на wwf.bg/koleda.

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени