„Аномалията“ на Ерве льо Телие излезе в САЩ

06 декември 2021 г.
„Аномалията“ на Ерве льо Телие излезе в САЩ

Най-добра мистерия на годината според Publishers Weekly, най-добър трилър на месеца според Pop Sugar, най-очаквано четиво на годината спорed Crimereads – това е само малка част от определенията, с които смайващият литературен експеримент на Ерве льо Телие се сдоби след публикуването си. Преди това Аномалията спечели „Гонкур“, беше номиниран и за други шест престижни награди.

Само във Франция вече са реализирани над 1 милион копия от книгата. Тя се появи в книжарниците малко след като избухна пандемията, в едно аномално време, когато улиците на Париж бяха опустели заради наложения локдаун, а животът се прехвърли в онлайн пространството. „Аномалията“ дръпна със зашеметяваща мощ най-чувствителната струна на човешката душа, внушавайки крехкостта на всичко онова, което приемаме за даденост, онова, което  Т. С. Елиът нарича „старата диспенсация“.

Въпреки че американците са доста ксенофобски настроени, когато избират четиво, „Аномалията“, преведена от Адриана Хънтър, може да се окаже изключение. Романът е френски, но не и „твърде френски“, освен това вече е международен феномен. Интелектуалният му заряд е сръчно маскиран с игрив хумор, а елегантната смесица от научна фантастика и метафизична мистерия го разполага удобно между „Изгубени“ и „Манифест“.

Из отзивите за романа

„Закопчайте предпазните си колани, преди да сте се впуснали в това необикновено пътуване. Няма да ви се иска да оставите книгата, докато не стигнете последната страница.“
Лейла Слимани, носителка на „Гонкур“ за романа „Нежна песен“

„Френски литературен феномен... [Аномалията] улови момента, в който светът застина вследствие на пандемията и животът се ориентира към виртуалното... Той балансира между различни жанрове — научна фантастика, трилър, любовна история, интроспективна творба — без да бъде ограничен от който и да било от тях."
New York Times

„По време на полет до Ню Йорк пътниците, които живеят двоен живот, изпитват ужаса на турбуленцията и се озовават в позната, същевременно странна нова реалност.“
New York Times Book Review 

„Хумористично, завладяващо, съдържателно четиво - екзистенциализмът никога не е бил толкова вълнуващ."
Kirkus Review

„Поразителен мисловен експеримент... Льо Телие ни сервира парлива социална комедия, но зад комедията се крият по-дълбоки психологически въпроси за индивидуалната свобода...[Аномалията] е безценна."
Times Literary Supplement

„Изключителна смесица от екзистенциален трилър и умозрителна фантастика... Това провокиращо размисъл литературно произведение заслужава широка читателска публика.“
Publishers Weekly

„Остроумен, ерудиран роман, богат на идеи и детайли, абсолютно лакомство. На прицел е онази главозамайваща самонадеяност, която ще ви хвърли в размисъл след финала“.
Никола Матийо, писател, лауреат на „Гонкур“

„Аномалията“ е философско-научно-математическо гмуркане в пъзела на възможностите, пространството и времето. Гениален мисловен експеримент, който се поддава лесно на ad infinitum анализ и дисекция. Освен това е изцяло основан на човешката природа. „Поантилистичните“ герои на Льо Телие са като всички нас - обсебени от желания, стремителни, остаряващи, вземащи добри и лоши решения; избиращи правилни или грешни пътища; убедени, че познават и разбират себе си; вярващи абсолютно в свободната воля. Високоинтелигентен и ироничен, но лишен от евтин цинизъм, Аномалията е неимоверно забавен роман, преживяване, което поглъща читателя и го кара да анализира всичко наново."
Черис Волас, автор на „Възкресението на Джоан Ашби“ и „Семейство Табор“.

„Изключителен, динамичен и смущаващ роман, идеален за необикновеното и тревожно време, в което живеем. Представете си, че Стивън Спилбърг се среща с Умберто Еко, добавете черен хумор, щедро поръсен с неподправена емоция.“
Сам Тейлър, автор на „Островът на края на света“

„Бях напълно смаяна от този шедьовър, който се противопоставя на жанра. Отчасти трилър, отчасти философски размисъл за това какво ни прави хора, има и щипка теоретична физика. Абсолютно задължително четиво.“
Сара Бонър, автор на „Нейният съвършен близнак“

„Уау. Какъв вълнуващ и оригинален микс от теория и сърце. Удивително е. Не мога да го опиша, мога само да кажа: прочетете романа и се подгответе за изцяло нова гледна точка към собственото си съществуване — и към пътуването със самолет“.
Джанис Халет, писателка

„Полет на въображението, който ще преследва ума ви дълго след слизането от самолета.“
Washington Post

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени