Алберт Бенбасат с награда за сборника „Изгубени вещи“

03 ноември 2021 г.
Алберт Бенбасат с награда за сборника „Изгубени вещи“

Навръх Деня на народните будители Портал „Култура“ връчи за осма година награди за принос в литературата и хуманитаристиката. Сборникът „Изгубени вещи“, подписан от деликатното перо на Алберт Бенбасат, беше удостоен с втора награда в раздел „Проза“ редом със сборника „Драки и къпини“ на Албена Стамболова.

Отличието на Алберт Бенбасат е мотивирано с „умението му да превръща наглед простите неща в разкази, където изгубените вещи прерастват в истории“.

Смесвайки автобиографичното, приказното и гротесковото, изкусният разказвач е дарил вещите с втори живот и те стават част от човешките биографии, участват в тях както в делнични, така и в гранични, понякога съдбоносни моменти. Уж дребни – смешни и тъжни, – случайно завърнали се в паметта, историите на „изгубените вещи“ и на хората от градската периферия се разгръщат на фона на обществените промени и се нанизват в поредица от сюжети с екзистенциални послания, скрити дълбоко отвъд думите.

Алберт Бенбасат e литературен историк, критик, публицист и издател; професор, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на 13 книги, сред които „Българската еротиада”, „Европеецът” Бай Ганю и светлият мит за Щастливеца”, „Печатни пространства и бели полета”, „Банкноти и мечти между кориците. Масова книга и масово книгоиздаване”, „Алиса в дигиталния свят. По въпроса за книгата през ХХІ век”. Редактор и издател на сп. „Критика” и Библиотека „Критика”, съставител и редактор на множество книги.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени