Елена Феранте с отличие от литературния фестивал в Утрехт

05 септември 2021 г.
Елена Феранте с отличие от литературния фестивал в Утрехт

Италианската писателка Елена Феранте ще бъде удостоена с The Belle van Zuylen Ring в рамките на Международния литературен фестивал в Утрехт, Нидерландия. Церемонията ще се проведе на 23 септември.

Ето ги и мотивите на журито: „От дебютния си роман през 1992 г. Елена Феранте е създала множество героини, които илюстрират позицията на жените в италианското общество през XX век. Прозата й е кристално ясна и убедителна, отличава се с модернистична интимност, която се явява предизвикателство към автори като Вирджиния Улф и Елза Моранте. Радикалният й избор да остане анонимна, макар и изрично да се идентифицира като жена, е мощно изявление с феминистки привкус. Чрез своите романи Феранте показва, че художествената литература придобива особено значение, когато не позволява да бъде засенчена от автора – от неговите произход, история, лични убеждения или обществени действия. В художествения процес тя дава глас на жени от всички слоеве на обществото. Нейната фикция има широк обхват: без творчеството на Феранте ние никога нямаше да познаваме тези жени толкова добре."

Речта за приемане на наградата по време на церемонията ще бъде прочетена от три актриси на три езика: нидерландски, италиански и английски. Феранте ще получи и наградата „Sunday Times“ за литературни постижения в рамките на литературния фестивал в Челтнъм през октомври.

Междувременно българската публика ще се наслади на романа „Непознатата дъщеря“ (2006), който излиза у нас за пръв път. В него авторката рисува портрет на една съвременна жена, предлагайки ни проникновен анализ на трудната и противоречива женска участ. Преподавателка в университета във Флоренция остава сама, след като двете ѝ дъщери заминават при баща си в Канада, и решава да си почине за няколко седмици в Южна Италия. Там тя се сближава с потиснатата неаполитанка Нина и дъщеричката ѝ Елена.

Екранизацията на романа, със заглавие „The Lost Daughter”, е сред фаворитите в състезанието за „Златен лъв“ на филмовия фестивал във Венеция тази година. Режисьор на лентата е Маги Джиленхол. Главната роля е поверена на Оливия Колман, партнират й Джеси Бъкли, Дакота Джонсън, Питър Сарсгард, Пол Мескал и Ед Харис.

Преводът на българското издание е дело на Тонина Манфреди. Очаква се книгата да излезе до края на септември!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени