30 години издателство „Колибри”: Литературно-музикална фиеста КНИГИ ПО НОТИ

01 август 2021 г.
30 години издателство „Колибри”: Литературно-музикална фиеста КНИГИ ПО НОТИ

По случай 30-ата годишнина от основаването си издателство „Колибри“ предлага на жителите и гостите на българската столица двудневен музикално-литературен празник! Той ще се състои на 21-22 август на лятната сцена на кино Кабана при Националния дворец на културата.

Създадено през 1990 година - преди три десетилетия, белязани с много предизвикателства, днес „Колибри“ разполага с внушителен каталог от над 2000 заглавия и безупречна репутация както в България, така и отвъд нейните предели. От самото начало на своето съществуване издателството е незаобиколим фактор в културния живот на страната, организатор на паметни срещи с творци от всички краища на света и стожер на добрия вкус. Сред най-престижните колекции на „Колибри“ са „Съвременна европейска проза“, „Световна класика“, „Модерна класика“ и автобиографичната поредица „Амаркорд“. Издателството е лидер в предлагането на учебна литература и езикови системи и пионер на пазара на електронни книги. За дейността си екипът, авторите и преводачите на „Колибри“ са отличавани с неизброимо множество награди през годините, в т.ч. с годишната награда на Асоциацията на българските книгоиздатели „Бронзов лъв“.

Пандемията осуети възможността да отбележим своя 30-годишен юбилей миналата година, но ние превърнахме отложеното честване в предимство и се посветихме на подготовката на предстоящия маратон от артистични прояви под мотото „Книги по ноти“. Програмата на 21 август включва поредица от срещи с автограф с любими български писатели; базар за атрактивни ръчно изработени аксесоари и сувенири, вдъхновени от литературни сюжети; представяне на даровити млади артисти; забавен минивинил фестивал и DJ парти с плочи! Базарът ще се проведе със съдействието на Пазари Възраждане ЕАД.

В програмата на 22 август се откроява авторското представление за деца „Магазинче за ноти“ по сценарий на Здрава Каменова, с режисьор Мария Банова. Прелестна поетична постановка, която се уповава на класически и съвременни детски литературни произведения и знакови филмови сцени! Участие ще вземат Здрава Каменова и Юлия Коларова, чиито импровизаторски способности ще зарадват както малчуганите, така и техните родители. Предвидени са изпълнения с бенд на живо и невероятна парти атмосфера. Събитието е с начален час 16:00.

Кулминацията на двудневната фиеста ще се състои малко по-късно същия ден. На 22 август точно в 20:00 ч. започва оригиналният литературно-музикален спектакъл „Книги по ноти“. Разкошна симбиоза от литература, пърформанс и музика, в която всеки зрител ще открие послание за себе си. В сценария са вплетени текстове на Исабел Алиенде, Труман Капоти, Харуки Мураками, Амели Нотомб, Фредерик Бегбеде и други знаменити автори от каталога на „Колибри“. Режисьор на спектакъла е Димитър Стефанов, а музикалната картина е дело на Jazzy Tone. Участват любимците на публиката Филип Аврамов, Петър Антонов, Петко Венелинов, Бойка Велкова, Августина-Калина Петкова.

Всички прояви на 21 и 22 август ще бъдат озвучени с чудесно подбрана музика за всички гости. В рамките на двудневния празник почитателите на издателство „Колибри“ ще могат да си закупят книги с 40% отстъпка!

На фона на един нелек за изкуството период това феерично лятно събитие се явява шанс за достъп на широката публика до значими за българския контекст личности, чиито творчески изяви формират културния облик и идентичност на столицата през последните 30 години. Читатели от всички поколения и социални групи ще могат да се включат свободно в тези артистични прояви при строго спазване на противоепидемичните мерки. Издателството обещава добро настроение, много изненади, вълшебни подаръци за децата и разхлаждащи питиета за възрастните! Защото любовта към четенето – като всяка истинска любов - трае много повече от 30 години.

Всички събития са със свободен достъп.

>> Виж програма на проявите

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени