Еманюел Карер с награда „Принцесата на Астурия“

09 юли 2021 г.
Еманюел Карер с награда „Принцесата на Астурия“

Изтъкнатият френски писател Еманюел Карер беше удостоен с наградата „Принцесата на Астурия“ 2021 в област Литература.

Учредена през 1980 година, наградата се присъжда от Фондация „Принцесата на Астурия“ (по-рано от Фондация „Принцът на Астурия“) в осем области. Връчва се ежегодно в град Овиедо – столицата на автономната област Астурия, Северна Испания. Смята се за испански вариант на Нобеловата награда. Лауреатите получават оригинална скулптура на Жоан Миро и парична награда в размер на 50 000 евро.

Роден в Париж през 1957 година, Карер е световнопризнат като необикновен писател, автор на пет документални романа, четири от които са издадени у нас от „Колибри“: „Лимонов“ -  романизирана биография на руския писател и политик Едуард Лимонов, отличена с наградата „Рьонодо“; „Царството“ - книга с неопределен жанр, отличена с наградите на в. „Монд“, сп. „Лир“ и сп. „Поан“; „Истории, различни от моята“ - разтърсваща и дълбоко човешка книга, екранизирана през 2011 г. от режисьора Филип Лиоре; „Врагът“ – потресаващ разказ за един убиец, екранизиран през 2002 г. под режисурата на Никол Гарсия.

Карер е известен и с журналистическите си репортажи, както и с вълнуващите си киносценарии. Сценарият за филма „Снежният клас“ получава наградата „Фемина“ (1995). Преди броени дни се състоя премиерата на френската кинодрама Le Quai de Ouistreham (Between Two Worlds), чийто режисьор е самият Еманюел Карер. Сценарият е по мотиви от най-продаваната нонфикшън творба на разследващата журналистка Флоранс Обена. Тя изследва нарастващата несигурност във френското общество през опита си в северния пристанищен град Каен. Главната роля е поверена на Жулиет Бинош, която прави поредното си зашеметяващо превъплъщение.

Предназначението на наградата „Принцесата на Астурия“ е да възнаграждава „научна, техническа, културна, социална и хуманитарна работа, извършвана от хора, институции, групи от хора или институции на международната сцена“. В съответствие с тези принципи наградата „Принцесата на Астурия“ за литература се присъжда за „култивиране и усъвършенстване на литературното творчество във всичките му жанрове“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени