„Колибри“ е сред българските номинации за Еврокон 2021

16 юни 2021 г.
„Колибри“ е сред българските номинации за Еврокон 2021

Представяме ви официалните номинации, които България ще изпрати на европейския фантастичен фестивал Еврокон 2021!

След оспорвано гласуване в отделните категории бяха излъчени победителите, които български делегат ще представи на работната среща на Европейската научнофантастична асоциация през юли във Фиуджи, Италия. Над 1000 почитатели на фантастичните жанрове в България упражниха правото си на глас, а крайните резултати са изведени съгласно правилата за гласуване.

Издателство „Колибри“, което публикува феноменалния китайски роман „Трите тела" на Лиу Цъсин, том 1 от нашумялата трилогия „Земното минало“, ще се състезава за най-добро издателство на фантастичния фронт. На българския книжен пазар вече може да се намери и втората част от поредицата – „Тъмна гора“, предстои да излезе третата, последна част, която носи заглавие „Безсмъртната смърт“.

В категорията за най-добро литературно произведение шанс да се състезава с творбите от останалите европейски държави ще има графичният роман „Седем градски гряха", колаборация между Благой Иванов и Петър Станимиров, който печели и номинацията за най-добър художник, както и за най-добро арт произведение за корицата на книгата игра „Нощна смяна" на Виктория Хенкокс. Дългогодишният автор, преводач и деятел на фантастиката Елена Павлова е номинацията за най-добър преводач - тя ще представя родината и в детската категория с „Коледари срещу хали". Разрасналият се неимоверно в последните години фестивал Aniventure ComicCon в изданието си от 2019 ще се състезава в категорията за най-добро представление, а списание „Дракус" на издателство „Гаяна“ е кандидатът в категорията за най-добро периодично издание. Три номинации взима екипът на онлайн сайта за фантастика с 20-годишна история ShadowDance, който ще представя България и с първото си хартиено издание „Киберпънк". Номинацията за дебют отива при Ирена Първанова за „Приказка за Долната земя". За най-добър писател ще се състезава авторът на детска фантастика, настолни книги и книги игри Никола Райков. България ще представи и номинация за грандмайстор на фантастиката, но по правилата на Европейската асоциация тя остава тайна до церемонията през юли.

Всички български номинации, както и подробности за тях и за точкуването можете да намерите на страницата на Инициатива ФендъмБГ, българския организатор на номинациите за фестивала Еврокон.

 

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени