Стефан Русинов с награда „Христо Г. Данов“ 2021

16 юни 2021 г.
Стефан Русинов с награда „Христо Г. Данов“ 2021

На 14 юни бяха обявени тазгодишните носители на Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. По традиция тържествената церемония се състоя в къщата музей „Христо Г. Данов" в Града под тепетата. Водещ на събитието беше Снежана Павлова, а музикален домакин – Росен Кукошаров трио.

В категория „Преводач на художествена литература“ наградата беше присъдена на Стефан Русинов за превода от китайски на романите Трите тела – първи том от трилогията „Земното минало“ на Лиу Цъсин, издателство „Колибри ООД“, и „Живи“ на Ю Хуа, издателство „Жанет 45“.

Поредицата „Земното минало“ е считана за научнофантастичен шедьовър с грандиозна визия. „Трите тела“ печели наградата „Хюго“ за научна фантастика през 2015 година. Това е първият китайски научнофантастичен роман, преведен на английски език. Неотдавна „Колибри“ издаде втората книга от поредицата - „Тъмна гора“, отново в превод на Стефан Русинов. Предстои да излезе третата, последна част, която носи заглавие „Безсмъртната смърт“. Освен че е рекордьор по получени награди „Галактика“ за постижения в китайската фантастика, през 2018 г. Лиу Цъсин е удостоен с наградата „Артър Кларк“ за въображение в служба на обществото. Сред почитателите на трилогията са Илон Мъск и Барак Обама.

Художникът Дамян Дамянов спечели награда „Христо Г. Данов“ в категория „Художник или дизайн и оформление на книга, а отличието в раздел „Представяне на българската книга“ отиде при екипа на „Литературен вестник“. Министърът на културата проф. Велислав Минеков връчи Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на пловдивския белетрист Георги Стоянов.

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Оттогава наградата се присъжда ежегодно в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени