„Тревожна кръв“ с отличие от Британските литературни награди

20 май 2021 г.
„Тревожна кръв“ с отличие от  Британските литературни награди

„Тревожна кръв“ на Робърт Галбрейт стана „Книга на годината“ в категория „Криминалета и трилъри“ на Британските литературни награди 2021!

Петата част от хитовата поредица на Дж. К. Роулинг, подписана с псевдонима Робърт Галбрейт, бе определена от журито в тази категория като „сложна“, „ангажираща“ и „незабравима“. Нещо повече, арбитрите се съгласиха, че „Тревожна кръв“ е най-добрият роман от поредицата до този момент, а читателите явно са на същото мнение, тъй като продажбите на „Тревожна кръв“ са нараснали с 55% спрямо предишната книга!

В краткия списък на категория „Криминалета и трилъри“ има както утвърдени, така и дебютиращи автори, които навлязоха стремглаво на пазара през 2020 г. „Тревожна кръв“ спечели в конкуренция с Лий Чайлд, Иън Ранкин, Луси Фоли, Джой Елис и Ричард  Осман.

Действието в „Тревожна кръв“ ни пренася от оживените улици на Лондон към Сейнт Моус, Корнуол, където детектив Страйк е прекарал по-щастливия период от детството си. Докато е на посещение при едно семейство в района, към него се обръща за помощ Анна, която не може да се примири с изчезването на майка си Марго преди четиресет години. Агенцията на Страйк междувременно се е разраснала, но той не се е нагърбвал с подобен неразрешен случай след развръзката в „Смъртоносно бяло“ и решава да приеме.  Докато Страйк и Робин се опитват да разнищят събитията от миналото, им се налага да се изправят срещу сериен убиец в ролята на главен заподозрян – всичко това на фона на сложни семейни отношения и покълващите между тях двамата чувства.

Книгата съдържа и мотиви, свързани с мистицизъм, ясновидство, свръхестествени явления. Роулинг споделя, че винаги се е интересувала от начина, по който хората търсят и намират обяснение в окултното. Вплитането на тези теми е мотивирано именно от стремежа й да изследва склонността на дадени индивиди да „изпълват пространството“ със своите надежди, хипотези и вярвания, когато фактите им убягват.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени