Героите на Катрин Панкол оживяват и на телевизионния екран

04 март 2021 г.
Героите на Катрин Панкол оживяват и на телевизионния екран

Парижката поредица на Катрин Панкол начело с бестселъра „Жълтите очи на крокодилите“, последван от „Бавният валс на костенурките“, „Катеричките от Сентрал Парк са тъжни в понеделник“, „Мучачас“ и „Три целувки“, е напът да се превърне в телевизионен сериал със заглавие „Парижанките“. 

Зад амбициозния проект, спряган като парижка среща на „Сексът и градът“ и „Големите малки лъжи“, застава компанията STAMPEDE VENTURES. Работата по адаптирания сценарий е възложена на Беатрис Фурнера („Десет минути в Америка“, „Перфектен план“) и Каролин Франк. Телевизионните серии ще се разпространяват от голяма стрийминг платформа, която предстои да бъде обявена.

Катрин Панкол е родена в Казабланка през 1954 година. Завършва френска филология, известно време преподава, след което се отдава на журналистическото поприще. Трилогията, която започва с „Жълтите очи на крокодилите“, я изстрелва в орбитата на най-четените писатели на Франция редом с Марк Леви, Гийом Мюсо, Мишел Бюси.  Романът с екзотично и на пръв поглед необяснимо заглавие излиза през 2006 година, печели престижното отличие „Мезон дьо ла Прес“ и носи на писателката наградата за най-добър автор на годината. Следват бестселърите „Бавният валс на костенурките“ и „Катеричките от Сентрал Парк са тъжни в понеделник“, „Три целувки“, в който съдбите на героите се вият и преплитат, белязани от заговори, предателства, полуистини и надежди. У нас са издадени и някои по-ранни книги на Панкол: „Любов, огромна като катедрала” е лиричен епистоларен роман с неочаквана развръзка, а „Тук съм преди теб” е разказ за мъчните пътища към съкровеното аз и към интимния свят на човека насреща. Трилогията „Muchachas“ затвърждава международния успех на Катрин Панкол, а преди броени дни у нас излезе и последният й самостоятелен роман „Bed Bug. Буболечка в кревата“ в превод на Галина Меламед. Темпераментна по френски, дръзка и стремителна история с феминистки привкус, в която всяка активна съвременна жена може да се разпознае. 

Днес Катрин Панкол е преведена на 30 езика, а от книгите й са продадени милиони екземпляри в цял свят. С над 1,7 милиона реализирани копия само във Франция, „Жълтите очи на  крокодилите“ става 10-ата най-продавана книга в страната за последните 15 години, изпреварвайки „Хари Потър“, „50 нюанса сиво“ и култовата шведска трилогия „Милениум“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени